Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklularla görüşen avukat Hasan Kul, 7 kişilik koğuşlarda 26 kişinin tutulduğunu, hasta tutukluların sevkinin yapılmadığını ve mahkemeye sevk edilenlerin ise çıplak aramaya maruz bırakıldığını söyledi.

Cezaevlerinde tutulan siyasi tutuklulara dönük hak ihlallerinin Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan 'Gizli' ibareli belgenin ardından artarak devam ediyor.

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevinde 13'ü kadın biri çocuk 66 siyasi tutuklu 7 kişilik koğuşlarda 26 kişi kalıyor.

Cezaevinde tutuklularla görüşen avukat Hasan Kul, yayınlanan gizli belge ile birlikte hak ihlallerinin artığını belirtirken, cezaevindeki her 7 tutukluya bir kova, bir leğen verildiğini, temizlik maddelerinin sınırlandırıldığını ve sularının sık sık kesildiğini aktardı.

Kul, tutukluların temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve kovaların yetersiz olmasından dolayı suların kesilmesi ile birlikte sorunlar yaşandığını belirtti.

Hasta tutukluların hastanelere sevk edilmediğini belirten Kul, mahkemelere yapılan sevkler sırasında çıplak arama dayatmasının devam ettiğini belirtti.

Tutuklulara gelen mektuplarda Kürtçe ifadelere yer verildiği gerekçesi ile mektuplarının ya geç verildiğini ya da imha edildiğini belirten Kul, cezaevi içinde mahkumların birbirlerine gönderdikleri mektupların dahi 3 ayı bulan sürelerde tutuklulara ulaştığını kaydetti.

Cezaevinde oluşan okuma grubunun ardından mektupların keyfi bir şekilde TEM şubeye gönderildiğini öne süren Kul, tutukluların hazırladıkları kitap taslakları nedeniyle de "Örgüt propagandası" ve "Örgüt adına talimat gönderdikleri" suçlamaları ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

Türkiye'de yaşanan savaş süreci ile birlikte hak ihlallerinin her geçen gün arttığına savunan Kul, uygulamalar nedeniyle tutuklularda sağlık sorunlarının baş gösterdiğini söyledi.

Öte yandan Alanya L Tipi Kapalı Cezaevine giden tutuklu yakınları da görüş günlerinde cezaevine gittiklerinde psikolojik baskı altına alındıklarını ve görüş günleri giriş kapısında "Ölürüm Türkiyem" parçasının çalındığını belirtti.

(Kaynak: DİHA)