Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Alakır Nehri üzerinde hidroelektrik santrali (HES) kurulmasına karşı çıkan vatandaşlar, topladıkları 20 bin imzayı Antalya Valiliği'ne verdi. 

Alakır Nehri üzerinde kurulması planlanan HES'lere karşı mücadele eden Alakır Nehri Kardeşliği üyesi bir grup çevreci, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak basın açıklaması yaptı.

'Su haktır satılamaz', 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına', 'Su boşa akmaz' yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup çeşitli sloganlar atarken, Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Grup adına açıklamayı okuyan Tuğba Günal, Alakır Vadisi'nin 5 yıl önce Anadolu'nun en nadide ve el değmemiş doğal alanlarından biri olduğunu, ancak hem vadinin hem de bölgedeki tüm canlıların ortak yaşam kaynağı olan Alakır Nehri üzerine HES yapılmasıyla vadideki tüm yaşamın büyük tehlike altına girdiğini söyledi.

ALAKIR CAN ÇEKİŞİYOR

Halkın tepkisine ve kazanılmış hukuksal kararlara rağmen HES'ler nedeniyle vadinin can çekişir hale geldiğini vurgulayan Tuğba Günal, "Kendi yatağında kilometrelerce akamayan nehir nedeniyle sucul yaşam tamamen yok olmuş, bu suyla hayat bulan canlıların çoğu büyük zarar görmüştür. Tüm bu tahribat gözümüzün önündeyken, can çekişmekte olan vadinin şimdi de en üst kotunda, su kaynaklarının bulunduğu ve bitki çeşitliliğinin en yoğun olduğu bölgede 2 adet daha HES yapma girişimi, Alakır Vadisi'ni tamamen yok etmeye yönelik insafsız bir girişimdir. Yarısından fazlası HES tahribatına uğratılmış vadinin geri kalanını korumak artık topyekün bir yaşam mücadelesine dönüşmüştür" diye konuştu.

HES PROJELERİ İPTAL EDİLSİN

Alakır'da yaşananlara dikkat çekmek için 20 bini aşkın imza topladıklarını ve bunları bir dilekçe eşliğinde Antalya Valiliği'ne vereceklerini dile getiren Tuğba Günal, dilekçelerinde; bölgede yapılan ve yapılmak istenen HES projelerinin tamamen iptal edilmesi ve Alakır Vadisi'nin 1'inci Derece Doğal Sit Alanı özellikleri taşıdığına dair bilirkişi raporları dikkate alınarak derhal koruma altına alınmasını talep edeceklerini kaydetti.

'MÜCADELENİN BİTMEYECEĞİNİ SÖYLEDİK'


Basın açıklamasının ardından grup tarafından belirlenen 3 temsilci Çevik Kuvvet'in Valilik önünde oluşturduğu barikatı geçti ve toplanan 20 bin imzayı teslim etmek üzere içeri girdi. Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yusuf Kadı ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yapan temsilciler, çıkışta da açıklamada bulundu. Temsilcilerden Nuray Erçağan, "Tek tek vadilerimizin nöbetçisi olacağımızı, mücadelenin burada bitmeyeceğini ilettik" diye konuştu.