Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, doğum kontrol yöntemlerine dair cumhurbaşkanının talimatı olup olmadığı yönünde Sağlık Bakanı Recep Aktağ’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Beştaş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadınlara ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanın, yukarda izah ettiğimiz söylemleri doğrultusunda doğum kontrol yöntemleri ile ilgili Bakanlığınıza talimatları olmuş mudur?” diye sordu.

Beştaş’ın doğum kontrolüne yönelik sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bakanlığımızın 'doğum kontrolü' şeklinde çağ dışı kalmış bir uygulaması yoktur" dedi.

KADEM (Kadın ve Demokrasi Derneği) yeni hizmet binasının açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Anne olmayan kadın yarımdır, eksiktir" ifadelerini kullanmıştı.
 
Beştaş’ın Sağlık Bakanı Aktağ’a yönelttiği sorular şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yeni hizmet binası açılışında yapmış olduğu konuşmasında,“Altını, onu değerli kılan özellikleri bir kenara bırakıp herhangi bir maden haline getirdiğinizde, daha açık bir ifadeyle altınla demiri eşitlediğinizde adaleti sağlamış olamazsınız. Kadın tartışmalarını da ben bu çerçevede değerlendiriyorum.” diyerek kadınlara, anne olmadan tam olarak kadın olamayacaklarını, böylece kendi kararları ya da biyolojik nedenlerle anne olmayan tüm kadınların da ‘eksik ve yarım’ olduğunu dile getirmiştir.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde de bu konuya dair çokça açıklamalarda bulunmuş ve hatta bir konuşmasında kürtaj ve sezaryen uygulamalarını cinayet olarak nitelemiştir. Yine sezaryen ile ilgili de bir çok tartışma yaşanmış olup bu konuda çeşitli yeni düzenlemeler de söz konusu olmuştur.

Bu bağlamda;
 
1.Cumhurbaşkanın söylemlerine katılıyor musunuz?
 
2.Cumhurbaşkanın, yukarda izah ettiğimiz söylemleri doğrultusunda doğum kontrol yöntemleri ile ilgili Bakanlığınıza talimatları olmuş mudur?
 
3. Doğum kontrol yöntemlerine dair Bakanlığınızın görüşleri ve çalışmaları nelerdir?

4. Kürtaj uygulamalarına dair bir düzenleme yapılması gündeminizde midir?

5. Sezaryen yöntemi ile doğuma getirilen sınırlamalarla amaçlanan nedir? Bu konudaki yeni düzenlemeler neyi kapsamaktadır?

6.Sezaryen ile doğum yöntemine karşı oluşunuzun nedeni kadın sağlığı mıdır yoksa bu yöntemi bir nevi doğum kontrol yöntemi olarak nitelendirmeniz ile mi ilgilidir?