Aksoy Araştırma tarafından düzenli olarak yapılan Türkiye Monitörü araştırmasının 44’üncü hafta sonuçları açıklandı.

Cumhur ittifakı oylarındaki düşüş sürerken araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 76’sı da Türkiye’nin kötüye gittiğini belirtti.

Parti bazında incelendiğinde Türkiye’nin gidişatıyla ilgili diğerlerine göre daha olumsuz görüş bildiren gruplar CHP, İYİ Parti ve HDP grupları oldu.

Türkiye’nin kötüye gittiğini belirten parti grupları sırasıyla yüzde 94,2, yüzde 95,7 ve yüzde 97,2 oldu.

Yüzde 9,1’lik kesim Türkiye’nin iyiye gittiğini belirtirken Türkiye’nin aynı olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,6, Türkiye’nin gidişatıyla ilgili kararsız olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 4,3 oldu.

AKP ve MHP seçmeninde de Türkiye’nin gidişatıyla ilgili olumsuz görüşün hâkim olduğu görüldü. AKP seçmeninin yüzde 61,4’ü, MHP seçmeninin ise yüzde 60,8’i Türkiye’nin kötüye gittiğini belirtti.

Ankette, katılımcılardan olası bir seçim olması durumunda hangi partiye oy verecekleri soruldu.

Yüzde 14,2’lik kesim kararsız olduğunu, oy kullanmayacağını ve belirtmek istemediğini ifade etti.

Sonuçlara göre; CHP yüzde 28,3 ile ikinci parti konumunda. CHP'nin ittifak ortağı İYİ Parti'nin oy oranı ise 14,1 olarak ölçüldü. Millet İttifakı'nın iki partisinin oy oranı yüzde 42,4 oldu.

Ankete göre HDP yüzde 9,7 ile baraj sınırında. DEVA Partisi yüzde 2,6, Gelecek Partisi yüzde 1,1 oy oranına sahip.

Kararsızlar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı ise yüzde 30,7 olarak ölçüldü. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin oy oranı ise yüzde 8,7 çıktı. Her iki partinin toplam oy oranı yüzde 39,4 oldu.

Araştırmaya katılanlar arasında en önemli sorun olarak hayat pahalılığı öne çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 35,1’i enflasyonu yüzde 80-100 olarak hissettiğini belirtti.