Dünya basını, Türkiye'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini ve ona giden süreci uzun süredir yakından takip ediyor. ABD'de Donald Trump, Brezilya'da Jair Bolsonaro ve İsrail'de daha sonra geri dönse de Binyamin Netanyahu'nun seçim kaybetmesiyle, batı basını Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yenilmesiyle "güçlü adam" ekolünün zemin kaybetmeye devam edip etmeyeceği sorusunun cevabını arıyor. Öte yandan Türkiye'nin batı ittifakından uzaklaşması ve hak ihlalleri birçok ülkede gündem olurken, altı farklı görüşten partinin tek adaya karşı birleşmesi dünyanın ilgisini çekmişti.

Bu doğrultuda İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Millet İttifakı'nın beş partisinin Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklemesine tepki olarak ağır sözlerle masadan kalkması, dünya basınında geniş yer buldu. 

Dünyanın en çok okunan politika analiz sitelerinden ABD merkezli Politico, "Türkiye'de muhalefette tansiyon, cuma günü kaynama noktasına ulaştı" ifadelerini kullandı.

Politico için bir analiz kaleme alan Nicolas Camut, "Muhalefet partileri önümüzdeki günlerde aralarındaki sorunları çözemezlerse, bu çatlak tahminen Erdoğan'ın işine gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

Politico, haberin ana görseli olarak Erdoğan'ın gülümsediği bir fotoğrafı kullandı.

Katar merkezli Al Jazeera da haberi, "Akşener cumhurbaşkanı adayını reddetti, Türkiye'de muhalefet bölündü" başlığıyla duyurdu. 

Al Jazeera, "Akşener'in duruşu, muhalefet için Erdoğan'ı yenmeyi daha da zorlaştırabilir" ifadelerini kullandı. 

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından Financial Times da, "Türkiye'nin muhalefet ittifakı, Erdoğan'a fayda sağlayacak şekilde kırıldı" dedi. 

Financial Times'ın konuyla ilgili haberini kaleme alan Adam Samson ve Funja Güler, "Türkiye'de Erdoğan'ın karşısına çıkmak için kurulan ortak ittifak girişimi, kritik seçime iki aydan biraz uzun süre kala kaosa sürüklendi" yazdı.

Financial Times'a değerlendirmelerde bulunan siyasi danışmanlık firması Teneo'dan Wolfango Piccoli, "Bugün olanlar ittifakın çabalarına büyük bir darbe indirdi" dedi ve "Çatlamış muhalefet, Erdoğan'ın en kıymetli varlığı" değerlendirmesinde bulundu. 

Akşener'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yaptığı, "aday olun" çağrısına da değinen Piccoli, "Bu bir bakıma CHP'de isyan çıkarın çağrısıdır" dedi.

Dünyanın en çok takip edilen haber ajanslarından Britanya merkezli Reuters Millet İttifakı'ndaki kırılmayı, "Türkiye'de muhalefet, aday nedeniyle bölündü" başlığıyla abonelerine duyurdu. 

Britanya dergisi The Economist'in Türkiye muhabiri Piotr Zalewski de Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Muhalefetteki çatlaklar bir süredir görünür haldeydi. Şimdi bu açık bir ayrışmaya dönüştü" yorumunda bulundu. 

ABD merkezli Bloomberg de haberi, "Erdoğan karşıtı ittifak, aday anlaşmazlığı nedeniyle çökmeye yaklaştı" başlığıyla yayımladı. 

Genel kanının aksine Akşener'in Millet İttifakı'ndan çekilmediğini savunan Bloomberg, "Akşener ittifaktan çekilmekten kaçınsa da halk önünde yaptığı eleştiriler ve alternatif aday önerileri anti-Erdoğan kampının dağılması olasılığını artırdı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: T24