İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KRT TV Özel yayınında soruları yanıtladı. Son gelişmeleri değerlendiren Akşener, seçim ittifakına ilişkin "Anketlerde iki partinin oyu 42 civarında, AK Parti 25 civarında. Buna karşılık Millet ittifakı ise İYİ Parti büyüyor, CHP düşmüyor, Deva ve Gelecek Partileri var Saadet Partisi fena gitmiyor. Muhtemelen yarın bir iş birliği olacak gibi gözüküyor. Deva ve Gelecek Partisinden bahsediyorum. Böyle baktığınız zaman Cumhur ittifakının seçilmesi mümkün görülmüyor" dedi. İyi Parti lideri Akşener'in açıklamalarından satır başları şöyle:

DAMAT BAKAN GÖREV YAPTIĞI DÖNEMİN HESABINI VERMELİDİR

İktidar başta olmak üzere küçük ortağı, bakanları, genel başkan yardımcıları her biri bir şey söyledi 128 milyar doların nerede olduğu konusunda. Hem CHP hem İYİ Parti bu 128 milyar doların peşine düştük. Asıl vahim olan, Sayın Erdoğan bir açıklama yaptı kimse bir şey anlamadı inanmadı, Genel Başkan Yardımcıları açıklamalar yaptılar, 'damat bakan' ortada yok, Merkez Bankası Başkanı bir açıklama yaptı, Maliye Bakanı bir açıklama yaptı ilginçti 'Merkez Bankası Başkanı bu konuda milleti bilgilendirmeli' dedi. Biz onun arkasındayız takip ediyoruz. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin Türkiye’yi getirdiği nokta açısından çok güzel bir örnek bu. Demek ki, kimsenin hiçbir şeyden haberi olmadığı, sadece 'damat bakan' döneminde olan bir kayıplar ülkesi. Cevabı doğru dürüst verilmedi için, vatandaş da bunun peşine düştü.

Bu kadar acılı bir dönemin yaşandığı Türkiye’de, 128 milyar doları Türkiye’nin hayrına harcamış olabilirsiniz, bunu açıklayacaksınız vatandaş size saygı duysun. Sırf seçimi kazanmak için, doları düşürmek için yapılan bir şeydir. Görev yaptığı süre içerisinde yapılanın edilenin hesabını vermek zorundadır 'damat bakan'.

SADECE İSTANBUL’UN KAYBEDİLMESİ BİLE YARINA GÜVENLE BAKILIR HALE GETİRDİ

İYİ Parti kuruldu, Meral Akşener kimsenin beklemediği bir çözüm buldu, gitti CHP’den 15 milletvekili istedi. Bu Türk siyasetinde ilk defa olan bir şey, bu bir demokrasi tutumu. Sayın Kılıçdaroğlu ve o 15 arkadaşımız da böyle bir demokratik tutumu hiç göz kırpmadan yerine getirdiler. Her zaman minnettar olacağım. 31 Mart’taki birliktelikle İstanbul - Ankara kazanılmış oldu. İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmesi iktidar partisinde bütün dengeyi bozdu. Yani ne yapılırsa yapılsın bu arkadaş yerinde oturur kanaati yerle bir oldu. Sadece İstanbul’un kaybedilmesi bile yarına güvenle bakılır hale getirdi.

Pandemi konuşuluyor, üçüncü pik yapma hali konuşuluyor, lebalep kongreler, bir kişinin beş maaş alışı, o pis dil konuşuluyor. Vatandaşın sıkıntıları konuşulmuyor. Gençlerle zaman zaman konuşmalar yapıp onlardan ders alıyorum. Onlardan bir genç kız bana 'O pis dili konuşmayın' dedi. Gerçek gündem başka bir şey. Biz yün yumaklarına takılmıyoruz.

YAZIKLAR OLSUN SAYIN KOCA’YA

Sayın Koca’nın açıklamalarını birebir üzerime alındım. Uygur Türklerine Soykırımın hası orada yapılıyor, Çin’de. Kamplar var, evlere Çin’li erkekler giriyor kaynaştırma adına. Bu arkadaşların hassasiyetle üzerinde durdukları şey Müslümanlıktır. Rabia’yı da unuttular, şehit Esma’yı da unuttular onlar ayrı. Yazıklar olsun Sayın Koca’ya "Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak” diyor yani o Müslüman Türk kadınlar tecavüze uğruyor, soykırıma uğruyor, aramızdaki hassas konuları kaşımakmış yazıklar olsun. Çin’den aşı gelecekti diye soranlara cevap vermiş. Biz sadece Çin’den gelen aşıları sormuyoruz, Biontech al dedik, çeşitlendir dedik. Çin ile aralarında ne olduğunu bilmiyoruz, dış politika ile alakalı hiç kimse bir şey bilmiyor, ne Meclis biliyor ne siyasi partilerin dış politikadan sorumlu vekilleri biliyor. 

AŞI MESELESİNDE ÇUVALLADILAR

Biz hakkın ve hakikatin peşindeyiz. Aşı meselesinde çuvalladılar. Biz Sayın Koca’dan ümitliydik başlangıçta. Erdoğan siyasi geleceğine bir fırsat gördü, pandemiyi değil algıyı yönetmeye başladı. İşte size ucube sistemin bir baka kötü sonucu. Şu anda her ikisi de başarısız olunduğun farkında. Sayın Erdoğan bu işi Sayın Koca’nın üzerine yıkacaktır, elini yıkayacaktır. Sayın Koca da zeki bir hamle yapıp bizi suçlamış. Çin Elçiliği resmen tehdit etti. Sayın Koca da bir hedef göstermiş, buyurun buradayız. İktidara kimse taş atmadı herkes elinden geldiği kadar gayret etti, iyi niyetle çözüm önerileri sunduk. En kötü ihtimalle Türkiye’deyim, nasıl bir şuur altı. Biz de en iyi ihtimalle Türkiyemizdeyiz.

BÜYÜK RESME BAKILAMADIĞI İÇİN ÜÇÜNCÜ DALGAYI YAŞIYORUZ

Devlet olmak ciddiyet gerektirir, devleti yönetmek iki kere ciddiyet gerektirir, krizler üç kere ciddiyet gerektirir. Pandemi bir kriz bu krizi yönetmek için istişare edilecek kurumların hafızalarının olması gerekiyordu. Bu devlet hafızasını yok ettiler. Kurallar ve kurumlar bütünüdür devlet. Tek adam sistemine geçildi her bir konuyu Sayın Erdoğan yönetiyor. Biz en başında dedik ki, kapıları kapatın, en az iki hafta üç hafta kapanma yapın. Bu arada esnafa ödemesiz kredi verin, ailelere kişi başına 500 lira para verin. Bir kriz oldu, hayır kapanmak dendi, paket açıklandı, bir baktık malum müteahhitlerin ellerindeki konut stoku erisin diye konut kredisine gitti. Halbuki, bizim dediklerimiz yapılabilse insanlar gidip ihtiyaçlarını alacak, sanayici üretecek, esnaf satacak, tüketici gelip alacak bu döngüyü sağladığınız zaman çarklar dönecek tam tersine biz müteahhitlere verdik. Sayın Erdoğan’ın kapanma kararı konuşmasının yüzde 70’i dış politikaydı yüzde 20 kapanmaya aitti. Bunu yaptıktan sonra bu insanlar ne yiyecek ne içecek diye düşünülmemiş. Büyük resme bakılamadığı için üçüncü dalgayı yaşıyoruz. Biz söylüyoruz şunu şunu yapmanız lazım bazılarını yapıyorlar. Hep göz yolda düzeltiliyor. Bu ucube sistemi değiştirmeden bu düzen değişmez.

BAYRAMDAN SONRA İKİZDERE’DE KÖYLÜLERİ ZİYARETE GEDECEĞİM

Bizim yönetimimizde yap işlet devret projesinde devletin yaptığı köprülerin fiyatı ile onların yaptıkları arasındaki farklar ortadan kalkacak bu netlikle söyleyeyim. İkizdere’ye bayramdan sonra bir ziyaret yapacağız yerinde görmek için. Tayyip Bey Rizeli ve hemşehrilerinin karşısında bir müteahhidin yanında yer almak nasıl bir şeydir. Yoksulluğa çare diye geldiler, zengini daha zengin yaptılar. Bir taş ocağında olmasın kardeşim. Gelinleri olarak geleceğim direnmeye devam.

Kongrelerde maske cezası bile yazmamışsınız, camiye gelen insanların gözlerine gözlerine biber gazı sıkıyorsunuz.

DAHA ZEKİCE ADIMLAR BEKLERDİM

Sayın İmamoğlu’na yönelik bir alerji var. Ben daha zekice adımlar beklerdim. Ben İçişleri Bakanı olsam o soruşturma iznini imzalamadığım gibi onu benim önüme getireni de görevden alırdım, o derece bir aptallık. Onun hukuki, ahlaki bir durumu yok. Ben dindar bir insanım, bizim dinimizde dua ederiz başka bir şey ama Fatih Sultan Mehmet Han ya da eşi sonuçta bir insan emri vaki oldu ve öldü orada cenazesi duruyor. Geçmişte bu ülkeye yaptığı hizmet sebebi ile elbette çok büyük saygıyı hak ediyor ama el bağlamanın ne hukuki, ne ahlaki ne dini bir neticesi yok. Ahmaklık bu, böyle bir şey yok, ortak zeka kaybı oldu Türkiye’de. Bu çok zekasız bir iş.

BU GENELGE HUKUKA UYGUN DEĞİL

Görüntünün kaydedilmesi tam tersine emniyet mensuplarını koruyan bir durumdur bu. Zaten hukuka uygun adımlar atıldığı zaman çekilmiş çekilmemiş bir zararı yok. Ama bu şaibe yaratır, doğru değil. Ben İçişleri Bakanlığı görevimi yaptığım zaman bir Allah’ın kulu hakkında, PKK’lı şucu bucu hariç ben normal sıradan vatandaşların şunu var, bunu var gibi tek bir bilginin bana geldiğini ya da benim talebim gibi bir şey asla olmamıştır. Bu fevkalade bir üstün güç değil tam tersine bir nakısadır. Emniyet mensuplarının hukuka uygun kanuna uygun iş yaptıklarına güveni pekiştirir. Siyasi iradenin hukuk dışı talimatını yerine getirmemek gibi bir görevi vardır bürokratın. Çünkü siyasetçi yıkar elini bürokrata bırakır gider, bürokratın imzası vardır. Bu genelge hukuken doğru değil, yaptırım gücü olmaması lazım. Bu genelgeyle hukuka uygun iş yapılmayacak, işkence yapılacak şu yapılacak bu yapılacak gibi bir şaibeyi emniyet mensuplarına yapıştırıyorsunuz.

BAKAN OLDUĞU İÇİN YÜCE DİVANA GİTMELİ

Ruhsar Pekcan’ın dezenfektan olayından sonra hakkında çıkan olaylara bakınca, kesinlikle yüce divana gitmesi lazım. Uyarılara rağmen nasıl oluyor da Bakan oluyor? Nereyi tutsanız elinizde kalıyor. İçişleri Bakanlığı'nın sisteminden ortaya çıkan pek çok şey var. Sayın İmamoğlu’nun eli arkada diye açılan soruşturma var. Diğer taraftan sayın Emine Erdoğan’a gelen bildirinin bir uyarı mahiyetinde sonradan Bakan oluyor. Hiç mi kimse çıkıp da bu yanlış dememiş. Türkiye tel tel dökülüyor.

YARIN BİR İŞ BİRLİĞİ OLACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR

Anketlerde iki partinin oyu 42 civarında, AK Parti 25 civarında. Buna karşılık Millet ittifakı ise İYİ Parti büyüyor, CHP düşmüyor, Deva ve Gelecek Partileri var Saadet Partisi fena gitmiyor. Muhtemelen yarın bir iş birliği olacak gibi gözüküyor. Deva ve Gelecek Partisinden bahsediyorum. Böyle baktığınız zaman Cumhur ittifakının seçilmesi mümkün görülmüyor. Sayın Bahçeli tarafından Sayın Erdoğan Cumhur ittifakının adayı ilan edildi. Böyle bir sistemin içerisinde şimdi dönüp bakılıyor burada kim olacak? İki tane yol var, bir kere fitne yaratmak. Cumhur ittifakı etle tırnak oldu, mezara kadar, bir sevgi böcüğü durumundalar, böyle bir şey ben görmedim, bu derece bir hemhal oluş ben görmedim. Bizimkisi bir iş birliği 24 Haziran’da da 31 Mart’ta da iş birliğiydi. Sonuçta o iş birliğinde biz İYİ Parti olarak kendimizi koruyarak, CHP de kendisini koruyarak geldik. Her şeyin tarifini biz ayrı ayrı yapıyoruz, her şeye çözümlerimiz başka böyle olunca aynı zamanda kırmadan incitmeden rakibiz, onun için iş birliği içinde rekabet diyebileceğimiz bir sistemimiz var. Tariflerimiz farklı olabilir ama Türkiye’ye dair tasavvurlarımızda aynıyız, bu farklılık aynı zamanda bir güç, aynı zamanda bir enerji. Yani Saadet Partisi’nin mesajını verdiği seçmen kitlesi ile CHP’nin mesaj verdiği seçmen kitlesi başka onun için bir problem yok. Halbuki, MHP seçmeni ile AK Parti seçmeni aynılaşıyor. Kutuplaştırmadan kolay oy aldı Sayın Erdoğan ama barıştırma konusunu beceremiyor.

BAYRAMDAN SONRA AÇIKLAYACAĞIM

Biz şimdi bir sistem tasarımı yaptık. Anasaya'da yapılacak değişikler üzerinden yürümedik. Danıştay’ın pozisyonu ne olacak, Sayıştay’ın pozisyonu ne olacak, üyeleri nasıl seçilecek, Meclis’in durumu ne olacak, hiçbir vesayet sisteminin olmayacağı, milletin söz hakkı olacağı bir sistem tasarımı bizimki. Bayramdan sonraki ilk grup toplantısında açıklayacağım. Partimizdeki bütün hukukçular ne olduğunu biliyor, milletvekillerine sunuldu onay alındı.

Sayın Bahçeli bir gün çıktı bu ucube sistemi getiren konuşmayı yaptı ve biz bugün neyi konuşuyoruz. Ben biliyorum ki, Sayın Erdoğan başkanlık sistemini çok istiyordu. Sayın Bahçeli bunu yerine getirdi. Bence talebi yerine getirdi. O kadar apar topar gidildi ki referanduma eksik gediklerin hiçbiri düzenlenmedi. O zaman bu günleri ben söyledim muhalefette yer alan herkes söyledi. Ve haklı çıktık, keşke haklı çıkmasaydık. Bugün tekrar söylüyorum bir çiftçi Mersin’de intihar etti, Sakarya’da bir direğe satılık böbrek yazılmış bir fotoğraf yapıştırılmış, bir insan gördük. Anlaşılıyor ki, bu sistemin sorumluları da memnun değildir, bu sistemin sorumlusu hem Bahçeli hem Erdoğan’dır. Bu sorunun çözümü, biz yanlış yaptık iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yapalım demektir. Bu ucube sistemin sorumlusu ikisi. Ben buradan teklif yapayım hem MHP’nin hem AK Parti’nin belediyeleri çiftçinin elinde kalmış ürünü ne varsa alsınlar fakir fukaraya dağıtsınlar.

Ekonomi, demokrasi hukukun üstünlüğü, adalet, buna bağlı eğitim ve tamamında kalkınma, işsizlik, o kadar perişan durumdayız. İlk iş ilk yüz günde şu, ikinci yüz günde şu, bu saydığım konu başlıklarına dair çalışmalar yapılmalı. Ürettiğimiz, kalkındığımız bir Türkiye bunu neyle sağlarsınız, liyakat, şeffaflık, hukukun üstünlüğü, adalet ile. Soykırım meselesi Amerika ile bir bilek güreşiydi, senden evvel gelen herkes bu bilek güreşini aldı, Soykırım dedirtmedi, sözde soykırımı kabul ettirmedi.