İYİ Parti lideri Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu canlı yayında ortak açıklama yaptı.

TBMM’ye gönderilen Suriye tezkeresine ilişkin açıklama yapan Akşener, “Biz TBMM gelen bütün tezkerelerle ilgili olarak önceden bir ekip kurarız. Bu konunun uzmanı arkadaşlarla bir ekip kurarız. Onlar tartışırlar, bir rapor ortaya çıkarırlar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla paylaşılır. Çünkü milletvekili arkadaşlarımız evet ya da hayır diyecekler. Bu çalışmayı yaptırdık ve o raporun sonucunda bize sunulan raporda eleştirileriz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi buradan bildirmek isterim” dedi.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun Diyarbakır seyahatinin sorulması üzerine "Giderken benden izin aldı" cevabını verdi.

6 PARTİNİN ORTAK ÇALIŞMASI

Akşener: Partimiz adına bu çalışmayı diğer siyasi partilere takdim etmek üzere bir sistem oluşturduk. Bugün de CHP’ye bu çalışmayı takdim ettik. Hem de Sayın Kılıçdaroğlu ile istişarede bulunduk. Türkiye’ye dair çözümlerin oluşması açısından istişarenin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. İttifakın dört partisinin istişare kavramını tekrar Türkiye’nin gündemine getirmesi açısından memnunun. Ben yaptım oldu diyenlerin de istişare kavramını gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum.

Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin pek çok gündemi var. Türkiye’nin daha dinamik bir yapıya ulaşması lazım bunun için de istişarede bulunduk. Karşılıklı biz de görüşlerimizi aktardık. Ayrıca 6 siyasi partinin çalışması var. Bu konuda arkadaşlar bilgi verdiler. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur.

OSMAN KAVALA KONUSU

Akşener: Osman Kavala sizin görüşünüze göre SOROS’cu. Soros’ta masaya kim oturdu. Sayın Kılıçdaroğlu ve ben değil. Büyükelçilerin böyle bir talepte bulunmasını doğru bulmuyoruz. Böyle taleplere yol açacak olayların yaşanmasını da doğru bulmuyoruz. Rahip Bronsun tipi olayların yaşanmasına engel olunmalıdır.

Kılıçdaroğlu: Bir ülkenin itibarı imza attığı sözleşmenin arkasında durmaktır. Türkiye’nin itibarının her sahada korunmasını isteriz. Türkiye bir hukuk ülkesiyle bu çerçevede hareket etmesi lazım. Türkiye’ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Ama dışarıdan müdahaleye kapı açacak bir yönetimi de kabul etmeyiz. Geldiğimiz nokta maalesef üzücü bir nokta.

ARINÇ'IN "CHP'NİN OYLARI ARTTI" AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu: Sayın Bülent Arınç’ın CHP’nin oyları artacak demesi güzel bir şey. Gerçeği gördüğü için çok mutluyuz. TÜSİAD da başkanlar da üzülmesinler Türkiye’ye güzel günler getireceğiz.

Akşener: Laiklik bir hukuk kuralıdır. O ülkenin kanunlarının ilahi vahye göre mi olacak yoksa insanlar için mi hazırlanacak buna karar veren bir hukuk terimidir. Bugüne kadar siyasetçiler, din adamları konuştu ama hukukçuların konuştuğu görülmedi. Ortadan kayboldu gitti. 21. Yüzyılın yeni değer setlerine uygun bir kanun anlayışının ortaya konulması gerekiyor. İş adamları açısından laikliğin önemi hukuk açısından önemli. Ekonominin patronu güvendir, bunun anahtarı da hukukun üstünlüğüdür. Laikliğin değeri bu günlerde daha iyi anlaşılıyor. Laikliğin ne olduğunun bir türlü anlaşılamadığını da anlatmak isterim.

Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen tüm tezkereler için önce bir ekip kurarız. Konu uzmanı arkadaşlarımız üzerinden bir rapor ortaya çıkar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışma yapıldı ve eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim.

PARTİLER ARASI GÖRÜŞMELER

Akşener: Sarıgül’le görüşme yaptık. Karamollaoğlu ile de görüştük. DSP bizi ziyaret etmişti. Genel Başkanları ile ileri süreçte bir görüşme imkanımız olacak. İstişareyi çok önemsiyoruz biz. Ben aylardır Anadolu’yu geziyorum. Vatandaşın gerçek dertleri görüp bunun üzerinden konuşmak, seçmeni velinimet yapmak. Türkiye adına ve seçmenimiz adına bu rekabeti iş birliği içinde yapmak imkanımız var. Bir fener tutmaya çalışıyoruz. Son derece de verimli sonuçlar aldık. Parlamenter sisteme dair ana hatlarıyla ziyaret ettiğimiz siyasi partilerin bir itirazı yok. 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları birlikte çalışıyorlar. Aralık ayı gibi bize sunulacak bir metin ortaya çıkacak. İnşallah her şey iyi olacak.

Kılıçdaroğlu: Aralık ayında 6 siyasi partinin uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkacak.

Akşener: Ortada seçim yok, kurulmuş bir iktidar yok. Türkiye’de bizlerle ilgili on adım sonra şunu yapacaksınız diye parmak sallanıyor. Sayın Buldan’ın söylediğini sizden duydum. Gündemimizde öyle bir şey yok.

İMAMOĞLU BENDEN İZİN ALDI

Kılıçdaroğlu: İttifakı bozacak ne yapsak diye düşünüp duruyorlar ama başaramayacaklar. Bizim tek güvencemiz milletimiz.

İmamoğlu’nun bana gelmiş bir talebi yok. Ayrıca giderken de benden izin aldı.

TEDBİLİ KIYAFET AÇIKLAMASI

Kılıçdaroğlu: Ekonominin durumu bilmek için tedbili kıyafetle gezmeye gerek var mı? gazete okumuyorlar mı gerçeği görmüyorlar mı? Sadece havuz medyasının yayınlarını mı izliyorlar. Gerçeği nasıl görmüyorlar. Tedbiri kıyafet gezmek nedir kaçıncı yüzyılda yaşıyor bunlar.

Akşener: AKP yöneticisi ve mensubu olarak vatandaşın içinde gezememe korkusu tedbiri kıyafet gezmenin anlamı budur.

Bugün Irak ve Suriye tezkereleri Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Tezkereler ile ilgili her iki partinin tutumu ne olacak?

Akşener: Biz TBMM gelen bütün tezkerelerle ilgili olarak önceden bir ekip kurarız. Bu konunun uzmanı arkadaşlarla bir ekip kurarız. Onlar tartışırlar, bir rapor ortaya çıkarırlar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla paylaşılır. Çünkü milletvekili arkadaşlarımız evet ya da hayır diyecekler. Bu çalışmayı yaptırdık ve o raporun sonucunda bize sunulan raporda eleştirileriz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi buradan bildirmek isterim.

Kılıçdaroğlu: Yetkili organlarımızla görüşeceğiz. Arkadaşlar ön görüşmeleri yaptılar. Daha sonra MYK’da bu konuyu ayrıntılı olarak konuşup kararımızı parlamentoda duyuracağız.