İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Muğla'nın Bodrum ilçesinde orman yangınında zarar gören bölgeleri ve köyleri ziyaret etti.

Mazı’da basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akşener, Afganistan’da yaşananlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin Kabil Havalimanının güvenliğini sağlama konusundaki tutumunu eleştiren Akşener, “Afganistan’da, Kabil Havaalanı'nı korumak için zaten askerimiz var da ayrıca da asker gönderilmesine dair. Ya Afganistan mı kaldı kardeşim de orada Mehmetçik duracak? Derhal askerimizin geri çekilmesi lazım. Bir tezkere var ve o tezkerenin durumuyla ilgili de hemen Meclis’in toplanıp o tezkereyi iptal etmesi lazım” dedi.

‘EMASYA PLANININ TEKRAR YERİNE KOYULMASINDA FAYDA VAR’

Orman yangınlarının yaşandığı bölgede daha önce incelemelerde bulunduklarını belirten Akşener, yangından zarar gören yerlerin yapılaşmaya açılmaması için sürecin yakından takipçisi olduklarını söyledi.

Bölgede eksik olan ve yapılması gerekenlere İYİ Parti olarak dikkat çekmeye devam edeceklerini ifade eden Akşener, “Yaraların sarılması lazım. O yaraların sarılıp sarılmadığına dair tespitlerde bulunup bu yaraların sarılması için de takipçi olacağız” diye konuştu.

Yaşanan orman yangınlarının ardından “Mehmetçik’in” sahaya inmemesini nasıl değerlendirdiği sorulan Akşener, darbeye zemin hazırladığı iddiasıyla kaldırılan EMASYA Protokolü’nü hatırlattı ve şunları söyledi:

“Eski İçişleri Bakanı olarak şunu söyleyeyim. EMASYA diye bir tebligat, yönerge vardı. Emniyet, asayiş, yangın ve afet üzerineydi. Bu program, bu yönerge kaldırıldı. Askerler için de devlet görevlileri için de bir plan, programdı bu. Eğitilirlerdi. Yangın ve afet için eğitilirlerdi. Bir yangında Mehmetçik ne yapacak o eğitimde verilirdi. Ki ben 1999 depremini ailesiyle yaşamış bir siyasetçiyim. Bilinirdi. Şimdi ilk iş o kaldırıldı. O EMASYA planının tekrar yerine koyulmasında fayda var."

‘AFGANİSTAN MI KALDI DA MEHMETÇİK ORADA DURACAK?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşmeye dair ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklama da Akşener’e yöneltilen sorular arasındaydı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre Büyükelçiliğin, Erdoğan ile Biden arasında Afgan göçmenlerle ilgili anlaşma yapıldığı iddialarını yalanlamasını nasıl değerlendirdiği sorulan Akşener şunları söyledi:

“TÜRKİYE GÖÇ KONUSUNDA HENDEK HALİNE GELDİ”

Başından beri bir şey söylüyorum. Türkiye maalesef göç konusunda bir hendek haline geldi. 2001’de Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanı olarak beni Avrupa Parlamentosu’na bir kararı engellemeye gönderdi. Yani dünyanın birçok yerinden, Türkiye’ye yakın yerlerden Türkiye’ye gelip Batı Avrupa’ya gidecek insanların Türkiye’de kalması için bir anlaşma, karar söz konusu. Biz onu engellemek için Dışişleri Bakanlığı’nın özel kalemiyle gittik ve o devletin büyükelçiliğinin de gayretleriyle engelledik. Sonra 2002 seçimleri oldu. Baraj altı kalındı ve 2007’de TBMM’ye tekrar dahil olduk ve TBMM Başkanvekili olduk. Sayın Hayrünnisa Gül’ün, Sayın Esma Esat için verdiği bir yemeğe katıldım. Yani Cumhurbaşkanlığı’nın verdiği bir yemeğe katıldım. Orada hatta bakanlar vardı. Bazı STK’lar vardı. Orada yapılan konuşmada anladım ki Türkiye hedef olmuş. Yani engellemek için bizzat Dışişleri Bakanlığı tarafından gönderildiğim o kadar hayata geçmiş. Tarihini bilmiyorum. Orada konuşulandan çıkardığım sonuç budur.

“HER KİŞİYE 800 DOLAR VEREBİLİRDİK

Sayın Erdoğan ve iktidar ister Batı Avrupa’yı tehdit amaçlı, ister bir başka sebeple ne ise adı, Türkiye’yi bir hendek, göçmenlerin kalıp Batı’ya geçmediği bir alan haline getirdi. Şimdi Suriyeli, kimine göre 4 milyon kimine göre 5 milyon göçmen var. Sadece Suriyeli bu göçmenlerin gelmesi, buraya yerleşmesi, zaman zaman Avrupa’yı onlar üzerinden sayın Erdoğan tarafından tehdit edilmesi Türkiye’nin hangi işine yaradı? Sıfır. Sayın Erdoğan’ın ağzından diyorlar ki 65 milyar dolar para harcanmış. Bu süreç içerisinde. 65 milyar dolarla ne olduğunu söyleyeyim size. Bir arkadaşım hesap yaptı. Pandemi döneminde her evde yaşayan her kişiye 800 dolar para verebilirdik. Yapılacak fabrikaları, şu yanan yerlerin yanmaması için alınacak uçakları, çocuklarımızın iş imkanı için işletmeleri saymıyorum bile. 83 milyona kişi başına 800 dolar para verebilir bir pozisyonda oluyorsunuz.

“GEÇ OLMADAN SINIRIN GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI LAZIM”

Bu arada Afganistan’da Taliban öne geçti, en son Kabil’i aldı ve oradan bir göç var. İktidarı yönetenler ve Sayın Erdoğan’ın çok çelişkili beyanlarıyla karşılaştık. Bugün öyle yarın öyle. Şimdi duvar yapmaya kalkışıldı. Duvar yapmasına bir şey demiyorum ama ondan önce yapılması gereken iş, İran Büyükelçiliği’nin çağrılıp İran tarafının da kendi sınırını koruması, bizim de sınırımızın korunmasının sağlanmasıdır. Bunların hiçbiri olmadan ne olduğunun anlaşılmadığı bir göçle tekrar karşı karşıyayız. Çeşitli sebeplerle vatanını bırakıp gelmiş insanlara yönelik, onlara düşmanlık etmek kolay. Ama bu insanların buralara kolay, hızlı gelmesinin önünü açanın ve açanların vebalini, sorumluluğunu konuşmak zorundayız. Dolayısıyla geç kalmadan o sınırın güvenliğinin sağlanması lazım.

“ABD ELÇİLİĞİ AÇIKLADI, BİZİM DIŞİŞLERİ’NDEN SES YOK”

Biden’la Sayın Erdoğan baş başa Dışişleri mensupları olmadan görüştü. En ufak bir bilgi, dosya almadan özel bir şahsi tercümanla oturdu yalnız başına konuştu. Kayıtlarda ne konuştuğuna dair bir şey yok. Basında el sıkıştılar diye yazıldı. Ayıp olanı şu; Biz hem Sayın Erdoğan’ın açıklama yapmasını istedik hem de Amerika’nın. Amerikan elçiliği açıklama yapıyor, bizim Dışişleri Bakanı’mızdan, Sayın Erdoğan’dan açıklama yok. Türkiye bu keşmekeş içerisinde devlet olma ciddiyetini kaybediyor. Türkiye itibarını kaybediyor.

“AFGANİSTAN MI KALDI KARDEŞİM?”

Afganistan’da, Kabil Havaalanı'nı korumak için zaten askerimiz var da ayrıca da asker gönderilmesine dair. Ya Afganistan mı kaldı kardeşim de orada Mehmetçik duracak? Derhal askerimizin geri çekilmesi lazım. Bir tezkere var ve o tezkerenin durumuyla ilgili de hemen Meclis’in toplanıp o tezkereyi iptal etmesi lazım.

‘TÜRKİYE İÇİN TEHDİT BU’

Taliban’ın geçmişte terör örgütü olarak görüldüğü, bugün ise temasların yapıldığının hatırlatılması üzerine Akşener, “Bütün bunların tamamı ciddiyetsiz devlet insanlarının ciddiyetten uzak devleti yönetmesiyle izah edilebilir. Göç yolda düzelir mantığıyla dış politika olmaz, olamaz. Dün bunu dediğinizde, yarın bunu diyemezsiniz. Şartlara göre bazı şeyleri düzeltirsiniz, düzenlersiniz ama yol haritanız olur. Büyük bir ciddiyetsizlik görüyorum ve Türkiye büyük bir zarara uğruyor” diye konuştu.

İki yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Antalya’dan seslendiğini, Türkiye Cumhuriyeti adına Beşar Esad’la konuşma teklifi yaptığını hatırlatan Akşener, “Türkiye’ye gelmiş olan o Suriyeli göçmenleri barış içerisinde can güvenlikleriyle beraber yaşayabilecekleri bir görüşmeyi sonuçlandırayım demiştim. Bu insanları bizim garantörlüğümüzde ülkelerinde yaşamak üzere gönderelim. Bu gönderelim şeyini trenleri dolduralım üst üste gönderelim anlamında söylemiyorum. İki yıl önce bunu söylemiştim. O zaman pek çok gazeteci arkadaş sövdü bana” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi de diyorum ki Türk askeri gelmelidir. Afganistan diye bir yer kalmadı. Siyasetçiler sövüyor. Böyle bir sistemde vatandaş ne yapıyor? Vatandaş işsiz kalmış, yangınla karşı karşıya kalmış ve canı yandıkça suçlayacak adam arıyor. Türkiye için tehdit bu. Hepimizin dikkat etmesi gereken bu. Biz iktidar olduğumuzda, ilgili Suriye hükümeti kimse artık o iktidarla görüşüp Türkiye’deki Suriyelileri büyük bir bölümünü memleketlerinde barış içerisinde, can güvenlikleri olacak şekilde yaşayacakları bir ortamı yaratacağız.”