AKP’nin itirazı sonucu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilen ve 23 Haziran’da yeniden yapılmasına karar verilen İstanbul seçimi için adaylar sahaya indi. 31 Mart seçimlerinde çok sayıda hata yaptığını tespit eden AKP’de kampanyada yeni bir söylem ve çalışma tarzı kullanacak.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın AKP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yapılan analizler AKP seçmeninin oy tercihlerinde 23 Haziran’da da büyük bir değişim olmayacağını gösteriyor. Bu nedenle enerjinin büyük kısmı sandığa gitmeyen seçmeni ikna için harcanacak. Bu seçmenin içinde partisine kırgın-küskün olan, ders vermek isteyen seçmenin yanı sıra “1 oyun ne önemi var? Sandığa gitmesem de olur” diyenler var. AKP bu seçmeni sandığa gitmek için ikna etmeye çalışacak.

‘REFAKATÇİ SEÇMEN’ HESABI

AKP’nin çalışmasına göre muhtarlık seçimi için seçmen kütüğünü memleketlerine aldıran on binlerce İstanbullu olduğu ifade ediliyor. Bu seçmenlerin yenilenecek seçimde oy kullanma hakları bulunmuyor fakat memleketlerine oy kullanmaya giden ve büyük kısmı yaşlı insanlardan oluşan bu seçmen kitlesinin, berberinde seçmen kütüğü İstanbul’da olan binlerce yakınını da taşıdığı biliniyor. “Refakatçi seçmen” olarak nitelendirilen bu seçmenin yenilenen seçimde desteğinin alınacağı hesabı yapılıyor.

YILDIRIM ÖN PLANDA, ERDOĞAN GERİ PLANDA OLACAK

AKP, 31 Mart seçimlerinde İstanbul teşkilatı ile aday arasındaki kopukluğun bu seçimde yaşanmasına izin vermeyeceği belirtiliyor. AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ı merkezine alan yeni kampanyanın bu şekilde devam edeceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha geri planda olacağı ifade ediliyor. Üslup ve söylemin bir önceki seçime göre yumuşayacağı ifade edilen kampanyada çok fazla miting de planlanmıyor. Sosyal medya mecralarının etkin kullanılacağı çalışmada seçmenle yakın temas sağlayacak program ve etkinliklerin öne çıkması bekleniyor.

ÇAKARLI ARAÇ, KORUMA ORDUSU DAHA AZ GÖRÜNÜR OLACAK

AKP’nin çalışmasına göre 31 Mart seçimleri öncesi saha çalışmalarında “koruma ordusu”, “araç konvoyları” ve “çakarlı araç görüntüleri” tepkiye neden oldu. Bu nedenle korumalar görevini yapmayı sürdürecek ama bir kısmı sivil giyimli ve daha az görünür olacak. Konvoylara ve çakarlı araçlara da izin verilmeyecek.