HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a hakaret eden AKP Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın 4 bin TL tazminata mahkum edildiği davanın gerekçeli kararında, Kocabıyık'ın Demirtaş’a yönelik sarf ettiği “vatan haini” sözlerinin kişilik haklarına yönelik bir saldırı olmadığı, "ağır eleştiri" kapsamında kaldığı belirtildi.

AKP İzmir Milletvekili ve Meclis Milli Savunma Komisyonu Üyesi Hüseyin Kocabıyık, 10 Ekim 2016 tarihinde Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a hakaret etmiş ve hedef göstermişti.

Kocabıyık, sosyal medya hesabından, "Demirtaş iti yargı kararına rağmen serbestçe geziyor. Onlarca şehit veriyoruz. Bu vatan haininin peşine düşecek bir savcısı yok mu ülkenin" paylaşımında bulundmuştu. Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, paylaşımında sarf ettiği "İt" ve "Vatan haini" sözleriyle müvekkili Demirtaş’ın kişilik haklarına saldırdığı ve ağır hakarette bulunduğu gerekçesiyle Kocabıyık aleyhine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, Diyarbakır 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 20 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı. Davayı kabul eden mahkeme, Demirtaş'a karşı sarf ettiği “it” sözü nedeniyle Kocabıyık'ı 4 bin TL manevi tazminata mahkum etti.

Mahkemenin açıklanan gerekçeli kararında, Kocabıyık’ın sözlerinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olup olmadığı, Demirtaş'ın kişilik haklarının saldırıya uğrayıp uğramadığı ve saldırıya uğramışsa bunun manevi tazminatı gerektirip gerektirmediği konusunda uyuşmazlık bulunduğunu kaydetti.

'VATAN HAİNİ' KELİMESİ ELEŞTİRİ SINIRLARI İÇİNDEYMİŞ!

Kocabıyık’ın kullandığı “vatan haini” sözünün değerlendirildiği kararda, siyasetçilerin toplumun diğer kesimlerine göre daha fazla hoşgörülü olması gerektiğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi: "Davacı ve davalının siyasetçi kimliğinin bulunduğu, siyasetçilerin birbirlerine karşı ağır eleştiri ve ithamlarının siyasetin doğası gereği olağan olduğu, 'vatan haini' kelimesinin ağır da olsa siyasiler bakımından eleştiri sınırları içinde kaldığı, sosyal medya hesabından yapılan açıklamaların toplumu ilgilendiren konulara ilişkin bulunması nedeni ile kamusal ilginin de bulunduğu, söz konusu eleştiri sert olsa dahi, davacının siyasi kişiliği nedeniyle hakkında yapılan bu sert eleştiri ve ifadeye katlanması gerektiği, neticede 'vatan haini' kelimesinin davacının kişilik haklarına yönelik bir saldırı olmayıp, ağır eleştiri kapsamında kaldığı, bu ifade nedeniyle davacının manevi bir zararı doğmadığı vicdanî kanaatine varıldığından, bu ifade nedeniyle manevî tazminat talebinin tümden reddine karar verilmiştir.”

'İT KELİMESİ İLE DEMİRTAŞ’IN KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI YAPILDI'

Kocabıyık'ın Demirtaş’a yönelik sarf ettiği “it” kelimesinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olmadığına işaret edilen kararda, “Bu sözlerin davacının siyasi kişiliğini, siyasi görüşünü ya da mensup olduğu partisinin icraatlarını eleştiri kapsamında olmadığı, bu sınırları aşarak davacının kişilik haklarına saldırı teşkil eder nitelikte olduğu ve bu sebeple de davalının manevi tazminat ile sorumlu tutulması gerektiği vicdani kanaatine varılmıştır” denildi. Kararda, sarf edilen ağırlığı, tarafların siyasi konumları, sosyal ve ekonomik durumları ve tazminat hukukunun yukarıda anılan prensipleri nazara alınarak, davanın “it” ifadesi yönünden kısmen kabulüne karar verildiği ifade edildi.

DAHA ÖNCE DE HDP’YE OY VERENLERE HAKARET ETMİŞTİ

AKP'li Kocabıyık, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce de Twitter’da “Şehitlerimizin vebali HDP’ye oy veren şerefsizlerin üzerindedir. Allah belalarını versin. Yalıda viski içip HDP'ye oy verenlere ‘Şerefsiz’ diyemeyecek miyiz?” diye paylaşımda bulunmuştu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı