Olağanüstü toplanan Üsküdar Belediye Meclisi’nde salgın gündemi ile ilgisi olmayan dikkat çekici kararlara da imza atıldı. Validebağ Korusu’nun Milli Emlak tarafından AKP'li Üsküdar Belediyesi’ne yapılan tahsisi olağanüstü mecliste karara bağlandı

Üsküdar Belediye Meclisi'nin salgın nedeniyle acil olarak alınması gereken kararlar için olağanüstü gerçekleştirilen oturumunda dikkat çeken kararlar da alındı.

Salgın yüzünden oluşan gelir kaybı nedeniyle belediye başkanına 75 milyon liraya kadar borçlanma yetkisinin verildiği, kira ve ecrimisil bedellerinin 3 ay ertelendiği toplantının gündemine “Validebağ tahsis” ve “taşınmaz devri” maddeleri de eklendi.

Olağanüstü meclise, yıllardır yapılaşma tehdidi altında olan Validebağ Korusu ile ilgili gelen teklifte; mülkiyeti hazineye ait 354 bin metrekarelik Validebağ Korusu'nun Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmiş kısımları dışında kalan 261 bin metrekarelik bölümünün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce Üsküdar Belediyesi'ne ön tahsisinin yapıldığı belirtildi.

Bakımsız durumda olduğu iddia edilen koruda doğal yapısı korunarak bakım ve onarımı yapılmak üzere gerçekleştirilen ön tahsis konusunda karar alınmak üzere belediye başkanlığına yetki verilmesi istendi. Karar oy çokluğu ile kabul edildi.

BAKIMI İBB GERÇEKLEŞTİREBİLİR!

BirGün'de yer alan habere göre konu ile ilgili Validebağ Gönüllüleri'nin yaptığı açıklamada "Validebağ Korusu'nun bakım ve temizlik ihtiyacı vardır. Ama bunun için Üsküdar Belediyesi'ne tahsis yapılmasına gerek yoktur. Üsküdar Belediyesi'nin kendi üzerine düşen görevleri yerine getirerek Koru'daki çöpleri toplaması yeterlidir. Ağaçların bakımını ise şimdiye kadar zaman zaman yaptığı gibi İBB gerçekleştirebilir. Bunun dışındaki her türlü girişimin karşısındayız ve engellemeye kararlıyız" denildi.

Validebağ Korusu'nda 21 yılı aşkın süredir direnenildiği belirtilen açıklama şu şekilde:

Validebağ Korusu, 1990'lı yıllardan bu yana rant heveslilerinin iştahını kabartmıştır. Bunlardan biri olan Üsküdar Belediyesi, 2006 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı gayrımeşru protokol aracılığıyla bakım, onarım, temizlik ve güvenlik işlerini üstlenme bahanesiyle Koru'ya adımını atmış, sayılan hizmetlerden hiçbirini yerine getirmemiştir. Validebağ Gönüllüleri olarak protokol aleyhine açtığımız davanın sonucunda Danıştay, 2011 yılında protokolün iptaline karar vermiştir. Hevesi kursağında kalan Üsküdar Belediyesi, 2014 yılında bu kez, "çılgın projeler" üreterek Koru'yu ele geçirmeyi denemiş, gösterdiğimiz güçlü direniş nedeniyle bu projelerini hayata geçirememiştir.

Son olarak, Validebağ Korusu'nun mülkiyetine sahip olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Koru'nun Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'na tahsisli olan kısımlarının dışında kalan 261.005 m2'lik bölümünün bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi'ne ön tahsisini yapmıştır. Mahalleliye sormak akıllarından bile geçmemiştir ama, acaba Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sorulmuş mudur? Yıllardır süren Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı süreci tamamlanmadan bu neyin acelesidir? Geçmiş yılların deneyimlerinden Üsküdar Belediyesi'ni yeterince tanıyor ve kesinlikle güvenmiyoruz. Çünkü bizler Koru’nun koruma-kullanma dengesinin koruma ağırlıklı olmasını savunurken Belediye, sadece kullanmaya yönelik projeler geliştirmektedir.

Korona virüsü salgını kısıtlamalarından ötürü direnemeyeceğimiz yanılgısına kapılan varsa, hemen hatırlatmak isteriz ki, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da Validebağ Korusu'nu rant heveslerine alet ettirmeyeceğiz.

Validebağ Korusu'nun bakım ve temizlik ihtiyacı vardır. Ama bunun için Üsküdar Belediyesi'ne tahsis yapılmasına gerek yoktur. Üsküdar Belediyesi'nin kendi üzerine düşen görevleri yerine getirerek Koru'daki çöpleri toplaması yeterlidir. Ağaçların bakımını ise şimdiye kadar zaman zaman yaptığı gibi İBB gerçekleştirebilir. Bunun dışındaki her türlü girişimin karşısındayız ve engellemeye kararlıyız.