AKP eski milletvekili Mehmet Metiner, 31 Mart yerel seçimlerine, itiraz sürecine, YSK'nın KHK'lılar ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Metiner, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından YSK’nın KHK’lılar hakkında aldığı 'mazbatanın ikinci seçilen kişiye verilmesi' kararının demokratik olmadığını söyledi.

Metiner, “Orada eleştirilecek bir durum var. Ama kanunda bir eksiklik varsa bunun ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Ben de o kanaatteyim. Seçime giren adaylar seçildikten sonra adaylıklarının düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değil. Ama ne yazık ki kanunlarımız böyle diyor. Bu yasa değiştirilmediği müddetçe YSK'nin yapabileceği bir şey yok” dedi.

Rudaw'da Hiwa Cemal'in sunduğu Rûdaw'i Amro programına konuşan Metiner'in açıklamaları:

‘AK PARTİ YENİLMİŞ DEĞİL’

“Ortada bir yenilgi yok. Cumhur İttifakı bu seçimden yüzde 52 oyla birinci çıkmıştır, AK Parti de bu seçimlerden güçlü çıkmıştır."

‘İTİRAZ HAKKIMIZ VARDIR ve KULLANIYORUZ’

“Seçim sonuçlarını kabul etmediğimiz kara bir propagandadan ibarettir. İstanbul seçimleri konusunda ise anayasadan kaynaklı itiraz hakkımızı kullanıyoruz. YSK'nin açıklayacağı sonuçları kabul ederiz. Nitekim Ankara'da YSK açıkladı ve Cumhurbaşkanımız da CHP adayını kutladı.”

‘ABDULLAH GÜL HADDİNİ AŞIYOR’

 “Sayın Abdullah Gül haddini aşıyor, yalan beyanda bulunuyor. Türkiye'de itiraz etmek de demokratik bir haktır. İtirazın demokrasiye gölge düşürdüğünü iddia etmek de sayın Gül kendisine yakıştırabilir ama, bize göre çarpıtma ve yalandan ibarettir. Her seçim sonuçları ile ilgili partiler itiraz haklarını kullanırlar. Eski Cumhurbaşkanı'nın söyledikleri doğru değildir. CHP'liler itiraz ettiklerinde nasıl ki demokrasiye gölge düşmüyorsa AK Parti de itiraz ettiğinde demokrasiye gölge düşmez. Biz YSK'nin kararlarını bekliyoruz.

Sayın Abdullah Gül çok bilmiş birisi. O zaman siz kendisine şunu sorun; henüz mazbatasını almış bir aday İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Anıtkabir'e gidip nasıl bu ünvanla imza atabiliyor? Mazbatası verilmemiş hiç kimse seçilmiş başkan sayılmaz, kanun böyle diyor. Toplumu geren kutuplaştıran bu belediye başkanı adayına, demokrasiye gölge düşüren bu davranışlara tek ses etmeyen Sayın Abdullah Gül'ün kanunun bize tanımış olduğu itiraz hakkımızı kullandık diye demokrasi dışı davrandığımızı iddia ediyor olması Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la yolunu ayırdıktan sonra savrulduğu yeri gösterir sadece.”

‘KHK'LILARA İLİŞKİN KARAR DOĞRU DEĞİL’

“Orada eleştirilecek bir durum var. Ama kanunda bir eksiklik varsa bunun ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor. Ben de o kanaatteyim. Seçime giren adaylar seçildikten sonra adaylıklarının düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değil. Ama ne yazık ki kanunlarımız böyle diyor. Bu yasa değiştirilmediği müddetçe YSK'nin yapabileceği bir şey yok.”

Seçilmiş belediye başkanlarına verilmesi gereken mazbatanın başka bir partiye verilmesini doğru bulmadığını vurgulayan Metiner şöyle devam etti:

“Doğru olan şudur; bu adaylar seçime giremeyeceklerse bunun kendilerine bildirilmesidir. Seçime giriyor ve kazanıyorlar. Sonra HKK ile ihraç edildikleri söylenerek seçildikleri belediye başkanlıkları ellerinden alınıyorsa bu haklı olarak bir tartışmayı beraberinde getirir. HDP'nin kaybettiği belediyeyi ikinci sıradaki bir partiye vermek kanunun öngördüğü bir şey. Benim kişisel fikrim bunun demokratik olmadığı yönündedir. Kişisel fikrimi söylüyorum; bir partinin kazandığı belediyeyi başka bir partiye vermek doğru ve vicdani değildir. Bu durumda siz seçimleri yenilersiniz ve tekrar partiler yarışır. Hangi aday kazanırsa ona mazbata verirsiniz. Bu yüzden bu kanuni açıkların, yanlışlıkların bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum."

‘KEŞKE SEÇİMLER YENİLENSE’

"Keşke seçimlerin yeniden yapılmasına imkan sağlansaydı. Ama kanunlarımız böyle emrediyor. Bunun dışında arkasında bir siyasi neden aramak veya AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanımızın müdahil olduğu bir süreç olarak değerlendirmek bir bühtandır, yalandır.”

"TÜRKİYE'DE SEÇİM KRİZİ YOK"

“Kanuni bir süreç işliyor, kanunlara göre hareket ediliyor. Seçimi kazananlar mazbatalarını almış işlerine devam ediyor. Bir tek İstanbul'da seçim sonuçlarına dair bir itiraz söz konusudur, bu da bizim kanuni hakkımızdır ve bu sürecin YSK tarafından sonuçlandırılmasını bekliyoruz.”

Kaynak: Rudaw