Bir önceki yerel seçimlerde AKP’nin Bozcaada Belediye Başkan adayı olan Kızılay Çanakkale İl Başkanı Avukat Erdoğan Madak’ın kaymakamlık binasının yanındaki "mesken" ruhsatlı "konaklama" inşaatı Bozcaada’da tartışmalara neden oldu. Madak, “Bizim alanımız konut alanı. Biz onların hepsini mesken olarak ruhsatlandırdık ve mesken olarak yapıyoruz. Ama klasik Bozcaada’nın yüzde 70’nin olduğu gibi ben de pansiyonculuk yapmak istiyorum. Ve ben orada pansiyon ruhsatı alarak pansiyon hizmeti vermek istiyorum” dedi.

Bozcaada Haber’den Serkan İlik’e  konuşan Madak, "Adada bir mülk alınca sanki bütün adayı alıyor sanıyorlar" ifadesini kullandı. 

İlek'in Madak'a yönelttiği sorular ve yanıtları şöyle:

* Peki, yaptırdığınız son inşaatlara gelecek olursak…

Benim bu yıl Bozcaada’da yaptığım yatırımları ikiye bölmek lazım. Az önce “Hazine'den aldığınız” dediniz. Şöyle anlatayım; imar planı yapılırken parseller bölük, pörçük yapılmış. Örneğin bir parselin bir kısmı bende, bir kısmı Hazine'de. Yani parsel artığı söz konusu idi. Önce bunu ayırmak lazım, benim hazineden aldığım bir yer yok. İrtifak almak diye bir şey var. O da, atıyorum bir kısmı benimdi, bir kısmı hazinenindi ve hazine burayı ihaleye çıkardı. İhaleye çıkarken de birden fazla kişi ihaleye girdi. Ben aldım.

* Tek siz mi girdiniz ihaleye? İhaleye giren başka tanıdığınız var mıydı?

Hayır, tek ben değil, başkaları da vardı, tanıdığım da tanımadığım da vardı.

* Oraya yapı yapabiliyorsunuz sanırım?

Tek başıma yapamıyordum ve ben buraya irtifak aldım ve günün sonunda buradaki yapı da Hazine'ye kalacak.

* Hazine yerine bu şekilde yapı yapılabilmesi adada ilk defa olan bir uygulama. Siz avukat olarak da bu işleri bildiğiniz için mi ilk defa oluyor?

Netice itibari ile kanunda ve kitapta olan şeyler. Bugüne kadar adada uygulandı mı, uygulanmadı mı bilmiyorum ama başkası yapmadı diye bu konunun bu kadar gündem olması da beni şaşırtıyor. Başka arkadaşların bilmediği bir şeyi biliyor olmak da kötü bir şey değil. Ama dediğim günün sonunda belirli bir yıl sonrasında hazineye terk edeceğim. Ben mülkiyetini almak isterdim ama Bozcaada’da hazine yerlerinin satışı yasak olduğu için bu yüzden irtifak istedim. Keşke satın alabilseydim.

Serkan, burası İller Bankası tarafından imar planları yapılmış bir alan. 1990 ya da 1991 planı olması gerekiyor. Ve Kumkuyu’nun planları da o zaman onaylanmış. Yani Jandarma binasından sanayiye kadar imar planı tamamı o yıllarda onaylanmış. Son olarak kaymakamlığın altındaki satın aldığım yerde de hatırladığım kadarı ile 50’ye yakın hissedar vardı. Bir kısmını baştan, bir kısmını sonradan satın aldım. Ve orada hisseleri toplayarak sona geldik. Daha sonra buraların imara uygun olup olmadığı ile ilgili Ağustos 2021’de Bozcaada Belediyesi’ne dilekçe verdim. Bana verilen cevapta, “İlçemiz Alaybey Mahallesi’nde 1/1000 Koruma Amaçlı İmar Planı içerisinde yer almakta olup, 15 tane parsel var, imar uygulaması dosyasında sakınca yoktur” denildi. Aynı yazıyı bu kez kurula verdim.

* Peki, 2’den 3’e düşürüldü mü sit alanı?

Hayır, benim aldığımda zaten 3’ncü derece idi. Bana 2021’in eylül ayında kuruldan gelen cevapta parselin bir kısmı konut, bir kısmı komşu park gibi ve yollardan oluşan imar durumuna göre, yani bir sıkıntı yok dedi.

"ADADA BİR MÜLK ALINCA SANKİ BÜTÜN ADAYI ALIYOR SANIYORLAR"

* Orada tarihi kalıntılar olduğu söyleniyordu. Müze çalışması oldu değil mi?

Evet, çalışma oldu ve bir şey çıkmadı. Sonra biz parselasyon için önce belediyeye müracaat ettik ve belediye encümen kararı aldı, sonrasında kurula gitti, kurul da onayladı ve imar parselasyonu yapılmış oldu. Sonra belediye ‘müzeye yazı yazacağız’ dedi ve sonra müze burada sondaj kazıları yaptı. Sondaj kazılarından sonra müze burada herhangi bir şey olmadığının raporunu hazırladı. Sonrasında projelerimizi belediyeye sunduk, sonra belediye projelerimizi kurula gönderdi, kurul da ‘belediyenin yetkisinde’ diye tekrar geri gönderdi ve sonradan belediyeden inşaat ruhsatımızı aldık.

* Peki, AKP’li kimliğiniz ya da Kızılay Başkanı olmasaydınız da bu projeler geçer miydi, ya da herkes bu projeleri sizin gibi geçirebilir miydi sizce?

Evet, tabii ki de geçerdi. Yer zaten imar planı içerisinde. Ve buranın imar planları onaylandığında Ak Parti diye bir parti yoktu. Ben buna şaşırıyorum. Kumkuyu’da imar planını Ak Parti mi yaptı? Kumkuyu ile aynı tarihte onaylanan bir yerden bahsediyoruz. Bunu çok ucuz siyaset olarak görüyorum. İmar planları askıyaçıktığında siz adada yaşıyordunuz yine, bunların hepsini biliyorsunuz. Ki buraları kendilerinin olsaydı 10 kere yaparlardı şimdiye kadar. Adada sanki bir mülk alınca bütün adayı alıyor sanıyorlar.

"MESKEN OLARAK RUHSATLANDIRDIK AMA BEN PANSİYONCULUK YAPMAK İSTİYORUM"

* Bir tane yer demeyelim, zira bahsettiğimiz proje adanın son yıllardaki en büyük yapılarından biri...

Bizim alanımız konut alanı. Biz onların hepsini mesken olarak ruhsatlandırdık ve mesken olarak yapıyoruz. Ama klasik Bozcaada’nın yüzde 70’nin olduğu gibi ben de pansiyonculuk yapmak istiyorum. Ve ben orada pansiyon ruhsatı alarak pansiyon hizmeti vermek istiyorum.

* Neticede otel, konaklama tesisi olacak?

Resmi adı otel değil ama adada herkes gibi pansiyon ruhsatı ile otel olarak dillendiriliyor. Bu konuyu kendilerince dillendiren ve siyaset devşirmeye çalışan, kendilerince bir kaos ortamı, bir şey yapmaya çalışanlar… Adını siz koyun.