AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısı sonrasında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bugün itibariyle uluslararası hukukun ağır biçimde ihlal edildiğini ifade eden Çelik, "Haksız ve hukuksuz eylemdir. Çok vahim sonuçları olacaktır. Yakın ilişkilerimizin olduğu Rusya’ya, uluslararası hukukun ağır bir ihlali anlamına gelen bu eylemden vazgeçilmesi gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Ömer Çelik, "Türkiye, Montrö'nün objektif hükümlerini uygulayacaktır" dedi.

Çelik, "Sayın Cumhurbaşkanımız tansiyonun yükseldiği ilk anda itibaren hem gerginliğin azaltılması hem de barışın korunması için yoğun bir çaba sarf etti. Hem Zelenskiy ile hem Putin ile NATO içerisindeki müttefiklerimizden çeşitli devlet başkanlarıyla yoğun bir şekilde bu görüşmelerini sürdürdü. Görüşmelerin odak noktası tabii ki diplomasi yoluyla, Minsk anlaşmaları çerçevesinde bu krizin durdurulmasıydı. Ukrayna ve Rusya tarafıyla en doğrudan konuşabilen devlet başkanı olarak Cumhurbaşkanımızın bu çabaları hem Rusya hem Ukrayna tarafından olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanımız olayın başından itibaren Türkiye’nin üzerine düşeni yapacağını, bir ev sahipliği gerçekleştirebileceğimizi ifade etti. Gelinen noktada çatışma başlamış noktada" diye konuştu.

'TÜMÜYLE REDDEDİYORUZ'

Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Bu işgali tümüyle reddediyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu en başından beri söylüyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın iki ifadesinin yan yana gelmesi önemlidir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini güçlü bir şekilde savunuyoruz. İkincisi de burada Ukrayna’dan ve Rusya’dan vazgeçmek istemeyiz. Türkiye bu açıdan NATO ittifakı içindeki mükellefiyetlerini yerine getirmekle birlikte kendi coğrafi konumu, siyasi ilişkileri çerçevesinde özgün bir pozisyon üretmişti. Toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin korunması için de üstüne düşeni yapacağını söylemiş.

Gelinen noktada haksız ve hukuksuz saldırganlık ortaya çıkmıştır. Kuşkusuz bu saldırganlık karşısında, bu saldırganlığın sonuçlarını tümüyle reddettiğimizi ifade etmek istiyorum. Burada önemli bazı başlıklar var. NATO, yerleşik kuralları çerçevesinde hareket edecektir. Türkiye bir NATO müttefiki olarak yapıcı bir tutum sürdürdü.

Bundan sonra da bu tutumunu sürdürecektir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde savunmaya devam edeceğiz. Rusya’nın da bu saldırgan tutumdan vazgeçmesi için diplomatik girişimleri sürdürmeye devam edeceğiz.

'BİR VATANDAŞIMIZIN YANLIŞ YAKLAŞIMI'

Ukrayna’daki vatandaşlarımızla yakın bir temas içerisindeyiz. Oradaki diplomatik misyonlarımız görevlerine devam ediyorlar. Bugün maalesef bir vatandaşımızın yanlış bir yaklaşımı, video olarak yayıldı.

Oradan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili şu anda bir şey yapılamıyor, ikmal yolları konusunda güvenlik açısından tam bir garanti verilemiyor.

'BÜTÜN SENARYOLAR ÜZERİNDE ÇALIŞILDI'

Montrö Sözleşmesi'nin Türkiye açısından ne duruma geldiği hakkında devlet kurumları bütün senaryolar üzerinde çalışmalar yapmıştır. Hem hukuki hem diplomatik açıdan gerekli hazırlıklar yerine getirilmiştir. Süreci takip etmeye devam edeceğiz. Gerginliğin daha ileriye gitmesini tabi ki istemiyoruz. Yakın ilişkilerimizin olduğu Rusya'ya bu eylemden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha söylüyoruz. Türkiye'ye yol açacağı ekonomik, siyasi vb. etkilerin Cumhurbaşkanımız tarafından ele alındı. Gelişmelere dönük olarak çeşitli senaryolara karşı hazırlığımızın olduğunu ifade etmek isterim.

'AB SADECE KINAMA ÜRETİYOR'

Bu süreç bir şey daha gösterdi. AB'nin kınama teşkilatına döndüğü, sadece uluslararası olaylarda kınama ürettiği görüldü. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin neler katacağı konusunda bilgilendirmede bulunduk. Karadeniz'in güvenliği konusu kapsamlı şekilde değerlendiriliyor."