AKP’de çeşitli görevler üstlenen ve 2014 yerel seçimlerinde AKP’nin Başakşehir Belediye Başkan aday adayı olan Fatih Bolcan’ın şirketinin, AKP'li Beykoz Belediyesi’nden yaklaşık 13 milyon liralık ihale aldığı ortaya çıktı. Belediye, şirkete iş artışı nedeniyle ihale bedelinin üzerine çıkarak toplam 16 milyon 967 bin lira ödedi. Beykoz Belediyesi 2021 yılı Meclis Denetim Komisyon Raporu’na konulan şerhte, korona virüsü pandemisi nedeniyle ihale konusu bazı etkinliklerin yapılmaması veya katılımın sınırlı olmasına karşın ödemelerin yapıldığı belirtildi.

Hazal Ocak'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Denetim raporuna ilçe belediyesinin CHP’li Meclis üyesi Cemal Sataloğlu şerh koydu. Aynı zamanda ilçe belediyesinin denetim komisyonu üyesi de olan Sataloğlu şerhinde “2021 yılı kültür sanat merkezleri işletilmesi muhtelif kültürel, sanatsal etkinlikler, açık hava etkinlikleri, yurt içi ve yurt dışı kültür gezileri, teknik donanım ve diğer muhtelif ihtiyaçların karşılanması organizasyonu hizmet alım işi” ihalesi sürecine yer verdi.

‘YAKLAŞIK 4 MİLYON ARTIŞ OLDU’

Söz konusu ihaleyi Beykoz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 17 Aralık 2020 tarihinde yaptı. İş 11 Ocak 2021 tarihinde başlayıp 31 Aralık 2021 tarihinde sona erdi. İhalenin yaklaşık maliyeti 15 milyon 842 bin 999 liraydı. İhaleyi 12 milyon 840 bin 445 lira bedelle Bolcan’ın ortağı olduğu A Z Reklam Basım Org. Turizm ve Yapı İşleri Dış Tic.Ltd.Şti. aldı. Şirket ile belediye arasında 11 Ocak 2021 tarihinde sözleşme imzalandı. Sözleşmeye atıfta bulunulan şerhte “15.11.2021 tarihinde 1 milyon 605 bin 55 lira 63 kuruş + KDV ile 1.iş artışı yapılmış ve 10.12.2021 tarihinde ise 153 bin 40 lira 49 kuruş + KDV ile ikinci iş artışı yapılmıştır. 12 adet hakkediş dosyası ile toplam ödenen Hakkediş tutarı 16 milyon 967 bin 33 lira 54 kuruştur” denildi.

‘ÖZEN GÖSTERİLMEDİ’

“İhale konusu hizmet alımının büyük bir bölümü salgın hastalık nedeniyle katılımın kısıtlı olduğu veya yapılamadığı halde ödemeler iş artışları dahi yapılarak ödenmiştir” vurgusu yapılan şerhte “İdare bu ihalede kamu kaynaklarının verimli kullanılmasında gerekli özeni gösterememiştir. 2 adet geçerli teklif veren firma üzerinden ihale sonuçlandırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Şerhte ihalenin idare şartnamesinde yer alan '25.2. 25.1. maddesi'ne de dikkat çekildi. İlgili maddede “yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiğinin kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz” deniliyor.

‘SADECE 2 TEKLİF GEÇERLİ’

Şerhte ihale sürecine ilişkin tespitler özetle şöyle:

"698 milyon 500 bin liralık bütçeye sahip idarenin yaklaşık 17 milyon lira tutan bir ihale için idare rekabet koşullarını sağlayıcı idari sözleşme hazırlayamamıştır.

Hakkediş dosyaları incelendiğinde işlerin yapıldığını gösteren görsellerin yeterince yer almadığı görülmektedir.

İhale sürecinde, rekabeti ve eşit muamele ilkesini engelleyici durumlar ve “siyasi himayecilik”, ihalenin amacıyla bağdaşmamakta ve ihale sürecinin etkinliğini ortadan kaldırmaktadır.

İlgili ihalede Ekap’dan 11 firmanın dosya indirdiği halde, toplam 4 firmanın teklif verdiği fakat bu tekliflerden 2’sinin geçerli görüldüğü tespit edilmiştir.

İdare bu kadar yüksek bütçeli bir ihaleyi 2 geçerli teklif üzerinden sonuçlandırmıştır.

İhale sürecinin hukuka uygunluğunun gereklerinden biri, ihale sürecinin idarenin ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılamasıdır. Bu sebeple istekliler arasında rekabetin bulunması ve ihale sürecinin tarafsızlığı elverişli şartların sağlanması mecburidir. Kamu ihalelerinde rekabetin sağlanması bakımından isteklilerin fazlalığı kamu yararı ile doğru orantılıdır.

İdare kamu yararı için ihalede rekabeti sağlayamamıştır.”

‘AKP’DEN ADAY ADAYI OLMUŞTU’

Şirketin İstanbul Ticaret Odası’ndaki bilgileri incelendiğinde Fatih Bolcan’ın 1 milyon 80 bin lira sermaye ile şirkete ortak olduğu görünüyor. Bolcan aynı zamanda şirketin müdürü olarak görev yapıyor. AK Partili belediyelerden aldığı ihalelerle gündeme gelen Bolcan AK Parti İstanbul 5. Dönem İl Yönetim Kurulu üyesi ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’den Başakşehir Belediye Başkanı aday adayı olmuştu.