AKP Grup Başkanvekili Millet İttifakı’nın geçtiğimiz hafta başında açıkladığı ortak mutabakat metnini eleştirdi.

AKP'li Turan, Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Turan, “240 sayfa metin var, Atatürk'ün kurduğu bir parti olan CHP, Atatürk'e bir tek referans yok, hakkında bir tek kelime geçmiyor. Niye? ‘HDP kızarsa’, ‘İslamcı’ diye ifade ettikleri ekipler kızarsa diye” dedi.

Bülent Turan, Cumhur İttifakı’nın genişleyip genişlemeyeceğini değerlendirdiği konuşmasında, "Biz Altılı Masa gibi kavgaların gürültülerin partisi değiliz. Bizim durduğumuz bir yer var. Yeniden Refah Partisi lideri Erbakan'ın olacağı yer Altılı Masa değildir, Cumhur İttifakı'nın yanıdır” dedi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ve 7’nci yargı paketine dair de çalışmalarını anlatan Turan, Cumhur İttifakı’nın genişlemesine dair değerlendirmelerde bulundu.

"MECLİS'TE YATIP KALKIYORUZ"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclis'te AKP Grup toplantısında milletvekillerine ‘hakkımı helal etmiyorum’ sözlerine değinen Turan, “Cumhurbaşkanımız hepimizin üzerinde emeği ve hakkı olan bir lider. Uyarısı çok kıymetlidir bizim için, baş göz üstüne. O gün bir eksik vekille Meclis kapanmıştı. O yüzden böyle bir sitem söz konusu oldu” dedi.

AKP'nin 20 yıldır iktidar olduğunu şimdiye kadar Meclis’te hiç geçmeyen kanun tekliflerinin olmadığını belirten Turan şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar isteyip de kurmadığımız komisyonumuz yok. Yani AK Parti Grubu neyi planlamışsa, neyi hedeflemişse, eksiksiz yerine getirdi. Komisyon toplantılarımız var, Genel Merkez toplantılarımız var, kendi şehirlerimizle ilgili toplantılarımız var. Bakınız bir mutabakat var, Meclis Başkanımızın başkanlığında başkanvekillerinin imzası var. Yoklama için 10 dakikadan aşağı ara verilmez diyorlar. O günkü CHP’nin Meclis Başkanvekili 5 dakika ara verdi. O gün 3 komisyon çalışması vardı. Vekillerimiz Genel Kurulda olmasa bile Meclistelerdi. Ben nöbetçi grup başkanvekili olarak oradaydım. Bazı yerel gazeteler, affedersiniz ahlaksız bir şekilde adımızı da vererek, ‘Bülent Turan yok’ dediler. Aksine yanlış belgeyle bu haberi yaptılar. Ayrıca grup başkanvekilleri yoklamadan muaftır. Tabiri caizse biz Meclis’te yatıp kalkıyoruz, ismimizin olması kötü bir niyet.”

"ÖZGÜR ÖZEL DE ORADAYDI"

Ayrıca muhalefet milletvekillerinin Mecliste olduklarını ve art niyetli olarak oylamaya katılmadıklarını savunan Turan, “Cumhur İttifakı vekilleri oy kullandı, Meclis eksi 1 ile kapandı. 199 vekil imza attı, 1 kişi daha olsa Genel Kurul devam edecekti. Bakınız belge var, o yoklamada CHP kaç yazıyor sıfır. İYİ Parti, HDP sıfır oy. Az sayıda vekil var, CHP ve İYİ Parti’den Meclis kapansın diye girmiyorlar. Vekilleri görüyorum, orada Özgür Özel de oradaydı. Meclis kapansın, işler yetişmesin diye yapıyorlar. Bakınız konuşmak için önerge veriyorlar. ‘Kanunda’ yerine ‘yasada’, ‘veya’ yerine ‘ya da’ şeklinde önerge vermişler. Azarın büyüğünün İYİ Parti’nin CHP’nin genel başkanlarının yapması lazım. ‘Meclisi niye kapatıyorsun, neden 5 dakika ara veriyorsun, kapattın işler gecikti neden yaptın?’ bunu demeleri lazım” diye konuştu.

"EYT SALI GÜNÜ GENEL KURUL'DA"

Turan, toplumun tüm beklentilerine cevap veren yasama çalışmalarına devam ettiklerini ifade ederek EYT düzenlemesiyle ilgili bilgi verdi. Turan, “Salı günü EYT’yi Genel Kurul’da görüşmeyi planlıyoruz. Olumlu taleplerin sınırı olmaz. Hepsini çözmek isteriz. Ancak EYT’ye başlarken 1999’da çıkan bir kanun var, bu kanunu önümüzde bulduk… Bu kanunda yaş ve prim günü yükseltilmiş. O günden beri konuşulan yaş meselesi. Yaş şartını kaldırıyoruz. EYT’den sonra da yapılandırma paketinin görüşmelerine hemen başlayacağız” dedi.

"7. YARGI PAKETİ'Nİ MECLİS'E GETİRMEYİ PLANLIYORUZ"

Turan, ayrıca bu hafta 7. Yargı Paketini de meclise sunmayı planladıklarını ifade ederek, “Bu hafta bir de çok önemsediğim 7. Yargı Paketi'ni Meclis'e getirmeyi planlıyoruz. Çalışmaları tamamlandı. Meclis'e sunacağız. Bu yargı paketi 40 madde halinde olacak” diye konuştu ve paketin detaylarını şöyle açıkladı:

“Mesela arabuluculuk Türkiye'de çok kıymetli bir kurum haline geldi. Uzun sürecek davalar bu şekilde bir ayda bitiyor. Mahkemelerin iş yükünün azalması için arabuluculuk alanlarını genişletmek istiyoruz. 20 yılı aşmış tüm avukatlarımıza arabulucu olma imkanı veriyoruz. Bu çok kıymetli bir adım. Uyuşturucuda ceza artacak, tedavi şartı getirilecek. Ev hacizlerinde normalde icra müdürü yetkilidir. Şimdi icra müdürünün kararını yargıca sorma zorunluluğunu getiriyoruz. Artık hakim kararıyla haciz yapılabilecek diyoruz. İkincisi, önceden örneğin iki televizyon varsa evde ikisinin de alınması şartı vardı. Ama şimdi ortak kullanımsa hiçbirini alamama şartı getirilecek. Ortak kullanımdaki eşyalara el konulamayacak. Ev hacizleri zorlaşacak.”

"ERBAKAN'IN OLACAĞI YER ALTILI MASA DEĞİLDİR, CUMHUR İTTİFAKI'NIN YANIDIR”

Turan, Cumhur ittifakının genişlemesi tartışmalarına da değinerek, şunları ifade etti:

“HÜDAPAR veya başka bir parti. Hepsinin kendisiyle ilgili saygınlığı vardır. Tabii ki farklı düşüneceğiz. Yeni dönemde 50+1 farklı bir süreç ortaya koyuyor. HÜDAPAR ile farklı düşündüğümüz konular vardır, ama Türkiye'nin güvenliğine ilişkin ortak konularda da mutabakatımız varsa ki var, beraber yol yürümek isteriz. Biz Altılı Masa gibi kavgaların gürültülerin partisi değiliz. Bizim durduğumuz bir yer var. Yeniden Refah Partisi lideri Erbakan'ın olacağı yer Altılı Masa değildir, Cumhur İttifakı'nın yanıdır”

"ATATÜRK'E, BİR TEK KELİME GEÇMİYOR"

Millet İttifakı’nın ortak mutabakat metnini de eleştiren Turan, metinde çok fazla çelişki olduğunu savundu. Turan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir de herkese selam gönderen bir metin, uzun bir metin ama ortak bir metin değil. KHK ile ilgili düzenlemelerle FETÖ'ye selam gönderiyor, F-16'larla ilgili ABD'ye selam gönderiyor, kayyumlarla PKK'ya selam gönderiyor, aferin beklentisiyle Avrupa'ya selam gönderiyor. Her alanda birilerine selam gönderme haline gelmiş. 240 sayfa metin var, Atatürk'ün kurduğu bir parti CHP, bir tek referans yok Atatürk'e, bir tek kelime geçmiyor. Niye "HDP kızarsa", "İslamcı" diye ifade ettikleri ekipler kızarsa diye. Ayrıca Allah aşkına 12 ay oldu ortaklık kuralı. Bu kadar zaman içerisinde daha adayda uzlaşamadılar. Daha İstanbul Sözleşmesi'nde ulaşamadılar. Metin açıklıyorlar.”

"HEPSİ KEMAL KILIÇDAROĞLUCU OLDULAR"

İyi Parti, CHP ve HDP'nin Genel Kurul oylamasında başörtüsü görüşmelerine girmeyeceklerini düşündüğünü belirten AKP'li Turan, "Dini inancı sebebiyle" ibaresini kaldırmanın çok anlamsız olduğunu düşünüyoruz. Temel Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu muhafazakâr İslamcılar diye ifade ediliyor. Bu insanların üç kuruşluk koltuk için imza atmasını izah edemiyorum. Sadece ‘üç tane vekillik alabilir miyiz’den dolayı hepsi Kemal Kılıçdaroğlucu oldular” ifadelerini kaydetti.