AKP Genel Merkezi, 7’nci Olağan Kongre için teşkilatlara kongre rehberi gönderdi.

Ön sözünü AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazdığı rehberde seçilecek isimlerin makamlarda akrabalarını görevlendirme ve yönetime getirmesine ilişkin uyarılar yapılması dikkat çekti.

Söz konusu düzenleme ile AKP'li yönetimler tarafından yapılan liyakatsiz atamalar ve devlet kurumlarındaki eş, dost görevlendirmeleri nedeniyle eleştirilerin odağından düşmeyen iktidar partisinin, bu konuda teşkilata bir ayar verme hazırlığında olduğu görülüyor.

Türkiye gazetesinden Damla Peker’in haberine göre AKP’nin 2001 yılından bu yana yaptı çalışmalarla sadece Türkiye’de değil, dünyada da takip edilen bir parti olduğunu savunan Erdoğan, “Geçmişte pek çok parti ve siyasetçi asli görevini unutup millete efendilik tasladığı için tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı. AK Parti ise milletin hizmetkârı olduğu bilincini asla kaybetmediği için bugünlere geldi. AK Parti’nin özelliği, istişareye verdiği önemdir. Kongre sürecimizi, teşkilatlarımızın hesap vermesi ve yenilenmesi yanında, aynı zamanda en kapsamlı istişare zemini olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AKRABA AYARI: SEÇİLMİŞLERİN BİRİNCİ VE İKİNCİ DERECE AKRABALARI YÖNETİMDE YER ALMAYACAK

Kongre sürecine ilişkin rehberde AKP’deki atama veya seçim yolu ile görev alacaklara ilişkin bir başlık yer aldı.

Buna göre; milletvekillerinin eşi ve ikinci derecedeki akrabaları seçim bölgesinde yönetim kademelerinde yer alamayacak.

Yine AKP’li belediye başkanlarının görev yaptıkları bölgedeki teşkilat seçimlerinde eşleri ve ikinci derece akrabaları aday olamayacak. İl, ilçe ve belde başkanlarının yakınları da listelere giremeyecek. İkinci derece akrabalar ve eşler de aynı anda aynı yönetim kademesi içinde yer alamayacak.

YASAK ÇİĞNENİRSE NE OLACAK?

Bu hükümlere aykırı olarak görev alanların, partideki görevlerine MKYK kararıyla son verilecek.