AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'le ilgili yasal sürecin devam ettiğini belirterek "Bizler parlamento olarak, parlamento çalışmalarını takip etmeyen, parlamentoda milletimizin verdiği yetkinin gereğini yerine getirmeyen milletvekilleriyle ilgili, adı geçen milletvekiliyle ilgili gerekli adımları atmaktan hiçbir zaman geri durmayacağız" dedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Cahit Özkan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genel Kurul'da görüşmeleri başlayacak olan ve ekonomik düzenlemeleri içeren torba yasa teklifinin ayrıntılarını anlatan Özkan, teklifin 39 maddeden oluştuğunu belirterek, "Bu teklifle hedefimiz; vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması, hak mağduriyetlerinin önüne geçilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarımızın ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin hayata geçirilmesidir. Teklif ayrıca, muhtar ödeneklerinin net asgari ücret tutarından az olması halinde aradaki farkın muhtarlara ödenmesini de içermektedir. Özetle şu an itibarıyla 50 bin muhtarımızın 3 bin 400 lira olan maaşlarını 4 bin 200 liraya çıkartıyoruz. Teklif, vergi kaçakçılığına ilişkin 5 yıl olan hapis cezalarının 8 yıla çıkarılmasını ve zincirleme suç ve etkin pişmanlık hükümlerinin bu suça ilişkin olarak uygulanmasını da düzenlemektedir" dedi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özkan, emeklilere verilmesi planlanan bayram ikramiyesinin Genel Kurul'da bugün görüşmeleri başlayacak olan torba yasaya eklenip eklenmeyeceğine ilişkin, "Şu anda böyle bir düzenleme yok. Bununla ilgili verilmiş net bir karar yok, atılmış bir adım da yok" diye yanıtladı.

'PARLAMENTO OLARAK GEREĞİNİ YAPACAĞIZ'

Özkan, dokunulmazlığı kaldırılan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in vekilliğinin düşürülmesine ilişkin Meclis'te herhangi bir adım atılıp atılmayacağına ilişkin bir soruya ise "Şu anda dokunulmazlığın kaldırılmasıyla ilgili sürecin akabinde ilgili milletvekili ile ilgili mahkemenin vermiş olduğu yakalama kararı icra edilmek üzere ilgili makamlara ulaştırılmıştır. Bu çerçevede kolluk güçlerinin yapacağı çalışmaların neticesinde yargısal süreç aşamasında mahkemelerin kararları yerine getirilecektir. Ancak diğer taraftan bizler parlamento olarak, parlamento çalışmalarını takip etmeyen ve parlamentoda milletimizin vermiş olduğu yetkinin gereğini yerine getirmeyen milletvekilleri ile ilgili, adı geçen milletvekili ile ilgili gerekli adımları atmaktan da hiçbir zaman geri durmayacağımızı, milletimizden aldığımız yetkiyle bir kez daha ifade etmiş olalım. Mazeretsiz olarak 5 birleşim oturumuna katılmaması durumunda parlamento olarak gereğini yapacağız. Bundan önce benzer durumda olan vekiller için de gereğini yaptığımızı hatırlatmak isterim" dedi.

5 BİRLEŞİME KATILMAYINCA VEKİLLİK DÜŞÜRÜLÜYOR

Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne göre Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak 1 ay içinde 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin TBMM üyeliği düşüyor. Söz konusu durumun Meclis Başkanlık Divanı'nca tespit edilmesi gerekiyor.