Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, AKPi'nin en büyük oy kaybının partiden kopan Kürtlerden oluştuğunu söyledi. Girasun, Kürt seçmenle ilgili analizlerde bulundu.

HDP'nin seçime kendi cumhurbaşkanı adayıyla gidebileceğini açıklaması gündemdeki yerini koruyor. Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, Kürt seçmenin seçimlerdeki tavrına yönelik bir analizde bulundu. 

Gerçek Gündem'den Miray Tamer'e konuşan Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun, "Bölgede ve Türkiye'de AK Parti'den en yüksek oy kaybı Kürt seçmenden. Batı metropollerindeki Kürt seçmenlerin kopuşu daha fazla. Bölgede de önemli bir oy kaybı yaşıyor. Bölgede kendisine oy vermiş 100 Kürt seçmenden 25-30'u AK Parti'den kopmuş durumda" dedi.

Girasun, 'Bu kitle başka bir partiye gidiyor mu, yoksa gri alanda mı kalıyor?' sorusuna da şu yanıtı verdi: "Seçmenler ideolojik olarak, kanaat olarak DEVA Partisi'ne yakın olsalar bile oy tercihi açısından CHP'yi tercih ediyorlar. Çünkü muhalefetin büyük parçası bugün CHP. Bu iki partinin kurulması AK Parti'deki Kürt oylarının hareket etmesine sebep oldu. Hatta AK Parti ağacından düşmesine neden oldu, bunun meyvelerini CHP topladı."

Bu oyların CHP'ye akmasında DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin de etkisi var. Onlar ortaya çıkmasaydı bu oylar CHP'ye aynı oranda kanalize olur muydu ya da Altılı Masa'da yer almasalardı Kürt seçmenlerin yönelimi bu kadar rahat olur muydu? Sanmıyorum açıkçası."

'HDP, seçim öncesi kapatılırsa ne olur?' sorusuna Girasun'un yanıtı şöyle: "Bu zaten parlamento seçimleri için konuşulan bir durum. Bir defa Erdoğan karşıtı oy verme davranışını cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlendirir.

O yüzden AK Parti ve Erdoğan'ın lehine görünmüyor. Öte taraftan parlamento seçimlerinde de HDP seçmenlerinin yüzde 90'ından fazlasının 'Partimizin işaret ettiğine oy veririz' seçeneğini ifade ettiğini görüyoruz yaptığımız araştırmalarda. 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ayağında ise HDP'nin altılı masadan çıkacak bir ortay aday üzerinde uzlaşabilmesinin yolunun çok açık olduğunu düşünüyorum. Uzlaşamamaları daha büyük bir sürpriz olur."

Öte yandan seçim sürecine girilmesiyle birlikte kamuoyu araştırma şirketlerinin yayınladığı anketlerin sayısı da arttı ve bunların çoğunda, HDP'nin sınırlı da olsa bir düşüş yaşadığı görülüyor. Girasun konuya dair şu yanıtı verdi: "Barajı aşma motivasyonunun ortadan kalkmasıyla alakalı. Baraj riski ortadan kalkınca seçmenler oylarının daha etkili olabileceği bir yere doğru kayıyorlar. Bu da genelde CHP oluyor. Kentte sosyal demokratlar ve Kürt Aleviler, son seçimde HDP'ye oy veren bu iki kesim bugün CHP'ye yönelmiş gibi bir izlenim ediniyoruz."