Kadınlar için devlete koruyucu önlem, sorumluluk alma görevi yükleyen İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesinin ardından AKP'nin "Ankara Sözleşmesi" hazırlamaya giriştiği ortaya çıktı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, A Haber'de katıldığı programda, bu konuda farklı bir sözleşmenin gelmesi gerektiğini belirtti, Ankara Sözleşmesi hazırladıklarını söyledi.

Kaya "Ankara Mutabakatı denilen yeni bir çalışmayı ortaya koymayı planlıyoruz. Bu konuda çalışmaları başlattık. Kadının korunması anlamında iç hukuk düzenlememiz neyi gerektiriyorsa yapmak durumundayız" dedi.

Sayan Kaya, "Şiddet uygulayanın gözünün yaşına asla bakmadık, bakmayacağız" iddiasında bulundu.

İstanbul Sözleşmesi'ni muhalefetin sahiplenmediğini öne süren Sayan Kaya, "İstanbul Sözleşmesi 2011 yılında imzalanırken, Kadına karşı şiddetle mücadele için imzalanmış bir sözleşme... Son yıllarda sözleşme üzerinden farklı lobilerin yapıldığını gördük. Muhalefetin sahiplendiği bir sözleşme değildi. Ancak bu sene temmuz ayından itibaren, tamamen muhalefet etmek amacıyla kampanya yürüttüler" dedi.

AKP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam da, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma girişimlerinde bulunduğu 2020'nin ağustos ayında "İstanbul Sözleşmesi bizim için nas değildir. Eleştirilemez, dokunulamaz değildir. Gerekirse Ankara Sözleşmesi ile yola devam ederiz" açıklaması yapmıştı.