Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle aranan Sedat Peker'in iddialarıyla ilgili muhalefet partileri yargının yanı sıra TBMM'nin de harekete geçmesini isterken AKP, meclis araştırma veya soruşturma komisyonu taleplerine mesafeli.

AKP grubunda yapılan ilk değerlendirmelerde, "Meclis, mafya liderinin yönlendirmesiyle gündem belirlemez, İçişleri Bakanı istifa ettirilmez. Bazı iddialar soruşturmaya değer, bu da yargı ayağından başlayacaktır" görüşünün ön plana çıktığı öğrenildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre AKP'nin alacağı tavra göre hareket etme kararı alan CHP’nin ise TBMM'de araştırma ya da soruşturma önergesi vermek için bir süre daha bekleme kararı aldığı öne sürüldü.

MUHALEFET İKTİDARDAN ADIM ATMASINI BEKLİYOR

Muhalefet partileri, Sedat Peker'in kamuoyunda tartışma yaratan video paylaşımlarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve oğlu AKP Milletvekili Tolga Ağar, eski MİT'çi Korkut Eken'in de aralarında olduğu isimlerle ilgili ciddi itirafları Meclis gündemine getirmenin hesabını yapıyor. Ancak muhalefetin sonuç alabilmek için iktidar cephesinden de destek alacak adımlar atmasını istediği belirtildi.

AKP’DE PEKER TARTIŞMASI: MECLİS’E TAŞINMASINI İSTEMİYORLAR

Peker'in iddialarıyla ilgili atılacak adımlar konusunda AKP içinde de tartışma yürüyor.

AKP Meclis grup yönetiminde Peker'in itiraflarıyla ilgili Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulup kurulmaması konusunun ele alındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre yapılan ilk değerlendirmelerde, ağırlıklı görüş, bu konudaki iddiaların "yargı eliyle" soruşturulması yönünde olduğu aktarıldı.

Bazı parti yöneticilerinin, Peker'in iddiaları üzerine Meclis'in harekete geçtiği gibi bir algı oluşacağını belirterek, "Meclis mafya liderinin yönlendirmesiyle iş yapmaz belirlemez, İçişleri Bakanı istifa ettirilmez. Bazı iddialar soruşturmaya değer, ama bunun zemini Meclis değil, yargı ayağından başlayacaktır" görüşünü dile getirdi.

‘BUGÜNKÜ MYK’DA ATILACAK ADIMLAR DEĞERLENDİRİLECEK’

AKP'nin bugün partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak olan Merkez Yürütme Kurulu'nda da Peker'in iddialarıyla ilgili atılacak adımları ele almasının beklendiği öğrenildi.

'AMACIMIZ SONUÇ ALMAK'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Peker'den 10 bin dolar maaş alan siyasetçi var" açıklaması üzerine TBMM Başkanlığı'na başvuruda bulunarak bilgi isteyen CHP yönetimi ise öncelikle bu talebine yanıt bekliyor.

CHP yönetiminin Meclis araştırma veya soruşturma önergesi için biraz daha bekleme kararı aldığı iddia edildi.

Amaçlarının "sonuç almak" olduğunu belirten bir CHP yöneticisi, iktidar partisinin kararını görmek istediklerini belirterek, "Biz Meclis soruşturması açılmasını istiyoruz. Ancak önemli olan sonuç almak ve bunun için AKP'nin desteği önemli. AKP'nin vereceği karara göre Meclis araştırması ya da soruşturma önergesi verebiliriz" dedi.

CHP grubunun, AKP'nin uzlaşmaya yanaşmaması halinde gelecek hafta Meclis araştırma önergesini TBMM Başkanlığı'na vermeyi planladığı öğrenildi.