Memuriyete alımda güvenlik ve arşiv soruşturması şartı getiren düzenleme CHP, HDP ve İYİ Parti’nin tepkisini çekerken teklifi getiren AKP’de de tartışma konusu oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından AK Partili 4 milletvekili tarafından Meclis’e sunulan torba teklif içinde yer alan düzenleme memuriyete alımda “güvenlik soruşturması” şartı getirerek bunun nasıl yapılacağını düzenliyor.

Getirilen teklife göre güvenlik soruşturmalarını, ‘MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri’ yapacak. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemi tamamlandıktan iki yıl sonra silinecek.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, teklifin kabulüyle birlikte düzenleme devam eden davaları da etkileyecek.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen teklife CHP, HDP ve İYİ Parti şerh düştü.

Teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan CHP,  “AKP OHAL’i sürekli kılma çabasındadır” derken, HDP, teklifin, 28 Şubat döneminde çıkarılan yönetmeliğin birebir kopyası olduğuna dikkat çekti.

İYİ Parti de teklifi irticai faaliyetleri önlemek için çıkarılan yönetmeliklere benzetti, “keyfiliğe açık, objektiflikten uzak” bir düzenleme olduğunu savundu.

AKP İKİYE BÖLÜNDÜ

18 maddelik torba kanun teklifinin 2.3 ve 9. maddelerinde düzenlenen güvenlik soruşturması AK Parti içinde de tartışma konusu oldu.

Edinilen bilgiye göre parti içinde bir grup düzenlemenin yanlış olduğunu savunarak tamamen çıkarılmasını istedi, bazı partililer ise yeniden düzenlenmesini önerdi.

CHP’DEN TAM KADRO MECLİS TALİMATI

Bu arada düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savunan CHP grubu, milletvekillerine tam kadro genel kurulda olma talimatı verdi.

AK Parti’ye de teklifin yasalaşmaması için İçtüzük’ten doğan tüm hakların kullanılacağı mesajı iletildi. Bu durumda görüşmelerin sabaha kadar devam edebileceği belirtildi.

AKP’DE TEKLİFTEN ÇIKARALIM EĞİLİMİ

AKP içindeki bölünme, başta CHP olmak üzere muhalefet partilerinin karşı çıkışı üzerine AK Parti Grubu düzenlemeyi kendi içinde yeniden değerlendirmeye aldı.

Edinilen bilgiye göre tartışmalı güvenlik soruşturması ile ilgili 3 maddenin şimdilik torba kanundan çıkarılması eğilimi oluştu. Son dakika değişikliği olmazsa AKP grubu teklifin görüşmelerine başlandığında bir önerge vererek 3 maddenin torba kanundan çıkarılmasını isteyecek.

Ancak bu gelişme düzenlemeden tamamen vazgeçildiği anlamına gelmiyor, bir erteleme yorumu yapılıyor. Yeni yılda teklifin biraz daha revize edilip yeniden getirilebileceği konuşuluyor.