Milletvekillerinin parti değişiminden istifasına kadar Meclis çatısında yaşanan gelişmeler bir süredir gözleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) çeviriyor. RTÜK’ün dokuz kişilik üst kurul üyeliğinde bir koltuk bir süredir boş duruyor. Bu koltuğa hangi partinin temsilcisinin Meclis’teki seçimlerin ardından oturacağı sorusu hâlâ netlik kazanmış değil.

HESAPLAMA TARTIŞMALARI, TRANSFER İDDİALARI

Hali hazırda RTÜK yönetiminde AK Parti kontenjanından 4, CHP kontenjanından 2, HDP ve MHP kontenjanından seçilen birer üye bulunuyor. RTÜK’te 5 üyesi bulunan AK Parti’nin kontenjanın dörde düşmesi süreci RTÜK üyesi Taha Yücel’in ASELSAN yönetimine geçmek istemesiyle başladı. RTÜK Üyeliği için Meclis aritmetiği üzerinden hesap yapan iktidar, kontenjanın AK Parti’de kaldığı düşüncesiyle bu geçiş talebine onay verdi. Ancak aynı dönemde bağımsız Milletvekili İsmail Koncuk’un İYİ Parti’ye geri dönmesiyle hesaplar iktidarın aleyhine gelişti, RTÜK’teki boş üyelik milletvekili sayısını artıran İYİ Parti’ye geçti. Boş RTÜK üyeliği kontenjanının İYİ Parti’ye geçtiği anlaşılınca kulislerde AK Parti’nin vekil transferi hazırlığı içerisinde olduğu iddiaları yansıdı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in seçim sürecinin başlatılma zorunluluğuna karşın üye seçimi için Meclis’e yazı göndermemesi de söz konusu bu transferin beklendiği yorumlarına neden oldu. Yorumlar Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin geçtiğimiz hafta AK Parti’ye katılacağını açıklaması ile bir anlamda doğrulanmış oldu.

Çelebi’nin AK Parti’ye üye olmasının ardından Meclis’te parti gruplarına düşen kontenjan hesabı yeniden yapıldı. Çelebi’nin AK Parti’ye katılması ile İYİ Parti’nin üyelik kontenjanı AK Parti’ye geçti. 3 aydır yeni üye seçimi için süreci başlatmayan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de transferin hemen ardından TBMM’ye boş üyelik için gereken yazıyı gönderdi.

HESAPLAMA YENİDEN YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rozetini Meclis’te taktığı Çelebi’nin AK Parti saflarına katılmasıyla RTÜK üyeliği kontenjanının iktidara geçtiği düşünülürken sürpriz bir gelişme yaşandı. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba hem partisinden hem de milletvekilliğinden istifasını açıkladı. Böylece AK Parti’nin milletvekili sayısı 286’ya düştü, RTÜK hesabı da bir kez daha karıştı.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, Fakıbaba’nın istifası ile kontenjanın İYİ Parti’ye geçtiğini duyurdu. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Aytun Çıray da Fakıbaba’nın AK Parti’den istifasının ardından “RTÜK üyeliği İYİ Parti’nin hakkıdır” dedi.

Ancak son bir hafta içinde AK Parti’deki üye değişimi Meclis Başkanlığı tarafından yeni bir hesaplama yapılmasına neden olacak. Fakıbaba’nın AK Parti’den istifasının yanı sıra milletvekilliğinden istifasının Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilip edilmemesi durumunda yapılacak hesaplarla RTÜK üyeliğinin hangi partiye düşeceği ortaya çıkacak.

RTÜK YÖNETİMİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

RTÜK Üst Kurulu, biri başkan biri de başkanvekili olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşuyor. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Mehmet Daniş, Nurullah Öztürk ve Orhan Karadaş’ın AK Parti kontenjanından seçildiği yönetimde, CHP kontenjanından İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, HDP kontenjanından Ali Ürküt ve MHP kontenjanından Deniz Güçer bulunuyor. RTÜK Üst Kurulu’nu oluşturan üyeliklerin kontenjan sayıları, siyasi partilerin Meclis’teki sandalye sayılarına göre belirleniyor. Milletvekili seçimlerinde olduğu gibi bu belirleme sürecinde de D’hondt sistemi esas alınıyor ve bu ağırlığa göre kontenjan ilgili partiye geçiyor. 

Kaynak: Gazete Duvar