Cumhur ittifakına liderler bazında bakılmasını isteyen Erdoğan, herhangi bir çatlağa izin vermeyeceklerini ifade etti.

Erdoğan, seçimden sonra OHAL’i yeniden ele alacaklarını da söyledi. Erdoğan’ın yasal bir hak olan grev için “Bizim dönemimizde herhangi bir grev mümkün mü?” demesi de dikkat çekti.

Prompeter kullanımıyla ilgili de konuşan Erdoğan, "Biz prompteri de babalar gibi kullanırız, prompteri kenara koyduğumuzda babalar gibi konuşuruz" dedi.

TGRT’de soruları yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ANKETLER NE DURUMDA?

En büyük kamuoyu araştırması sandığın konulduğu gündür. Milletimiz işi ikinci tura bırakmadan kararını verecektir. Böyle bir süreç içinde herhalde sizler dükkanınızı bir çırağa teslim eder misiniz, etmezsiniz. Bu iş deneme yanılma metoduyla olmaz.

Geçen Pazar ben Diyarbakır’daydım. Verilen resmi rakam 35 bin. Bugün Bay Muharrem oradaydı, iki soru soracağım; bir mitinge katılanlar CHP’li miydi HDP’li miydi? Benim aldığım bilgiler tamamına yakını HDP’liydi. Ve rakam, söyledikleri 10 bin.

BİZ PROMPTERİ DE BABALAR GİBİ KULLANIRIZ

O akşam ben kanaat önderleriyle iftar yaptım. Onda bile saptırmaya gittiler. Yanımda oturan Tayyip elçi hocamız namaza gitti o arada ben prompter kullanamaz hale gelmişim, duraksama vesaire, hiç alakası yok. Ben hoca efendinin orada korumam tarafından tekrar masasına dönüşüne fırsat verilmediği için koruma müdürümü çağırdım ‘şuraya talimat ver açsın orayı’ dedim. Ardından talimatı verdi ve Tayyip Bey benim oradaki sandalyeme geldi oturdu.  Prompterin kullanılmaması, şusu busu diye bir şey söz konusu değil. Biz prompteri de babalar gibi kullanırız, prompteri kenara koyduğumuzda babalar gibi konuşuruz. Hayatımız bizim böyle geçmiş.

CUMHUR İTTİFAKI

Cumhur ittifakını parçalamaya, bölmeye kimsenin gücü yetmez. Bu konuda benim hassasiyetim şudur. Aman bizim cumhur ittifakını liderler bazında değerlendirmemiz lazım. Aşağıda şu şöyle söylemiş bu böyle söylemiş bunlara biz asla kulak asamayız. Bu konuda biz liderler olarak bir defa cumhur ittifakını korumakla, bu ittifakı geleceğe taşımakla sorumluluğumuz var. Bu anlayışımız, cumhur ittifakının tüm millete sari olduğunu düşünerek, ülkemizin geleceğine beka sorununu inşallah biz bununla çözeceğiz. Bugün milli ittifak ne kadar milliyse o ittifakın içinde yer alanların hali belli. Onlar nerelerden geldiler şu anda neredeler bunlar da ortada.

MİLLET KIRAATHANELERİ

Hatırlarsanız külliye ifadesini kullandığımda her tarafı ayağa kaldırmışlardı. ‘Niye saray değil de Külliye.’ Şimdi ona alışmışlar, herkes Külliye diyor. Model yapacağımız ilçelere göre değişecek. 200 metrekare 400, 600, 800 olacak. Mimar arkadaşlarımız çalışıyor. Bu hafta içinde veya bayrama kadar bu projeler bitecek. Buraya ne diyor adeta kumarhane diyor, işsizliğin alametidir diyor. Edebi bir kenara bıraksan buna söyleyeceğim laf çok ağır olur. Burada sen sadece burayı takdir etmen gerekir. Hemen bunu kumarhaneye benzetiyorlar. Bunların oralarda hayatları geçti. Kıraathane biz de yeni bir şey değil eskiler bilirler vardı.

KAFELERDEN GENÇLERİ KURTARALIM

Anmak istemiyorum kafeler var ya buralardan gençleri kurtaralım, oralarda çok yanlış şeyler yapılıyor. Uyuşturucu ile mücadelede en önemli adım atmamız gereken yerler oralardır. Gençliğimiz biz elden kaçırıyoruz. Kaçırmamamız için elimizden geleni yapmamız lazım. (Millet Bahçesi) İlk etapta atacağımız adım yeni yapmakta olduğumuz stadyumlar var, bir de eski stadyumlar var. Örneğin Bursa’nın eski stadyumunu yıkıyoruz. Eski stadyumu millet bahçesine çeviriyoruz. İstanbul’a gelelim Atatürk Havalimanı’nı yeni havalimanı ile değiştiriyoruz. 29 Ekim’de açacağız. Atatürk Havalimanı ile ilgili proje çalışmalarına başlayacağız. 12 milyon metrekare alan. Mevcut ağaçlarımız var. Burası sökülecek, sökülmek suretiyle oralar yeşillendirilecek. Ağırlığı vereceğimiz yer çim. Malatya’da, Ankara’da aynı şekilde. Ankara’da hipodromu yapacağız.

BU ÇALIŞMALAR BİTMİŞ VAZİYETTE

 Bizim tabi 24 Haziran’da bu iş bittikten sonra yemin, o süre içerisinde 15 günlük vaktimiz olacak. Çalışmalarımızı yapıyoruz. O sürede ise bunu çok daha farklı şekle getireceğiz. KHK’lar var, daha sonra bu neye dönüşecek cumhurbaşkanlığı kararnamesine dönüşecek. Şu an itibariyle yeni sistemde kabine olsun, kurullar, başkanlıklar olsun, bu tür şeylerimizi bitirmiş vaziyetteyiz. Cumhurbaşkanlığı yapısı içerisindeki en yakın çalışma arkadaşları olsun bu çalışmalar bitmiş vaziyette. (Başkan yardımcıları) En az bir tane, bundan sonrası başkanın tasarrufuna kalmış. Yanınıza alacağınız bu arkadaşlarınızın deneyimli, tecrübeli, iş bitiren, çok seri üreten. İsimler üzerinde de çalışmalarımızı yapıyoruz. Bunların hepsi 24 Haziran’dan sonra milletimiz ‘tamam yürü’ derse bunları o zaman açıklayacak noktaya geliriz.

OHAL

OHAL’in getirilmesinin en önemli sebebi terör odaklıydı. Bu terör odağında birinci derecede FETÖ vardı ve PKK/YPG/PYD onun yanında DEAŞ vardı. Tüm bunlara karşı biz OHAL’i yaparken, 16 yıl öncesinde geldiğimizde Türkiye’de OHAL var mıydı? O OHAL’i bir ay içinde kaldırdık mı, biz kaldırdık. O OHAL bölgeseldi, Güneydoğu. O dönemdeki OHAL’de fabrikalar grevlerle karşı karşıyaydı. Bizim dönemimizde herhangi bir grev mümkün mü? OHAL ile bir defa terörle mücadeleyi rahatlattık. Ciddi mücadele verdik. Bu işi ciddi manada yumuşattığımız için 24 Haziran’dan sonra biz OHAL’e neşter vurabiliriz. Herhangi bir sıkıntı olduğunda OHAL geri getirilebilir ama sıkıntılar olmadığı için ara verebiliriz.