Bakanların yasa değişikliklerine ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yapması AKP’de sorun yarattı. Son olarak Boğaziçi’yle ilgili yasa değişikliğinin kamuoyunda tartışma başlatması üzerine bakanlar, henüz partide müzakere edilmemiş yasal düzenlemelerle ilgili değerlendirme yapmamaları yönünde uyarıldı.

Hükümet, yeni sistemde yasama ve yürütmenin görev ve yetkileriyle ilgili getirilen düzenlemelere uyum sağlamakta zorlanıyor. Yeni sistemle hükümetin TBMM’ye “yasa tasarısı” sunma yetkisi kaldırılırken, yalnızca milletvekillerinin “yasa teklifi” vermesi hükmü getirildi. Ancak bakanların, daha Meclis’e yasa teklifi verilmeden kendi görev alanlarıyla ilgili olarak hazırlığı yapılan yasa değişikliklerine ilişkin paylaşımlar yapması sıkıntı yarattı. Son olarak Boğaziçi’yle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yasa teklifi taslağının kurumların görüşüne sunulmasıyla birlikte kamuoyuna yansıması ve ardından tartışma yaşanması partide tepkiyle karşılandı.

Bakanlar, kabine toplantılarında görüşülmeyen ve AKP Grubu’nun Meclis’te kendi içinde oluşturduğu komisyonda üzerinde çalışma yapılmayan yasa değişiklikleriyle ilgili açıklama yapmamaları yönünde uyarıldı.

‘ÖKÜZÜN ALTINDA BUZAĞI ARANMASINA YOL AÇIYOR‘

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre AKP yöneticilerinin, bakanların kendi içlerinde bazı çalışmalar yaptığını, ancak bunların aynen TBMM’den geçmesi gibi bir durumun olmadığını söylediğini belirterek şunları söylediği ifade edildi:

“Tekemmül etmemiş, henüz üzerinde müzakere yapılmamış, pişmemiş, komisyonlarda görüşülmemiş konularla ilgili kamuoyuyla paylaşım yapılması doğru ve uygun değil. Meclis’te bununla ilgili bir müzakere olmuş mu, ilgili kurum ve kişiler bu konuda kanaatlerini söylemiş mi? Belki de bakanlığın hazırladığı taslak, Meclis’e hiç gelmeyecek ya da Meclis’te tamamen değiştirilerek geçecek. Buna Meclis karar verecek. Zamansız yapılan açıklamalar gereksiz tartışmaların çıkmasına, öküzün altında buzağı aranmasına neden oluyor.”

‘FARKLI TARTIŞMALARA NEDEN OLUYOR’

Bakanların zamansız yaptığı açıklamalar nedeniyle muhalefetin TBMM Genel Kurulu ve komisyonlarda bunun kullandığını savunan AKP yöneticilerinin, “Böyle olunca sürekli ‘Meclis etkisizleştirildi. Yasa teklifleri bakanlıklarda hazırlanıyor, milletvekilleri altına imza atıyor’ eleştirisi gündeme geliyor. Oysa bakanlıklar bir teklif hazırlasa bile bunun üzerinde TBMM Başkanlığı’na sunulmadan önce çok detaylı çalışma yapılıyor. Çoğu zaman metin bakanlığa geri gönderiliyor ya da üzerinde önemli değişiklikler yapılıyor. Daha ham metin üzerinde açıklama yapılınca sanki Meclis’ten geçmiş gibi algılanıyor, bu da farklı tartışmalara neden oluyor” dediği belirtildi.