AKP ve MHP, “başörtüsüne anayasal güvence” ve "ailenin korunması" adı altında imzaya açtığı anayasa değişikliği teklifini yarın Meclise sunması bekleniyor.

Muhalefetten de destek almaya çalışarak teklifi referanduma götürmek isteyen Cumhur İttifakı’nın planı, başörtüsü ve LGBTİ karşıtı propagandayla seçimde üç sandık getirmek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yasağına karşı yasa değişikliği önerisine, karşı çıkarak anayasa değişikliği teklifi hazırlayan AKP, teklifin Meclise getirilmesini defalarca ertelemişti.

Teklif henüz paylaşılmasa da Anayasanın 24. ve 41. maddesindeki yapılmak istenen değişiklik basında yer aldı.

Teklife göre 24. maddesine eklenecek iki fıkradan birinde, temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ve kamu veya özel kesimde sunulan hizmetlerden yararlanılması için kadınların başörtülü veya açık olması şartına bağlanamayacağı kaydedildi.

İkincisinde ise kadınların dini inancı sebebiyle başını örtmesi veya kıyafeti nedeniyle suçlanamayacağı ve bir ayrımcılığa tabi tutulamayacağı belirtiliyor.

“Ailenin korunması” konusundaki 41. maddede öngörülen anayasa değişikliğine göre ise aile birliğinin “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağının belirtilmesi isteniyor.

Erdoğan’ın başkanlığında Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Yılmaz Tunç’un katıldığı Saray’daki son toplantıda yeniden gözden geçirilen teklifte herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtiliyor.

Anayasa değişikliği teklifinin verilmesi için gerekli 200 imza yerine Cumhur İttifakı’ndaki tüm milletvekillerinin imza atmasının isteniyor.

Bu nedenle yarına bırakılan teklifin referanduma götürülmesi için 360, referandumsuz kabul edilmesi için de 400 milletvekilinin kabul etmesi gerekiyor.

Ancak Cumhur İttifakı’nın 360’a ulaşamaması nedeniyle muhalefet partilerinin tavrı belirleyici olacak. Bu nedenle teklif konusunda muhalefet partilerine yaptığı ziyarette olumsuz yanıt alan AKP’nin yeniden muhalefet partilerini ikna çalışması yürüteceği belirtiliyor.

HEM SEÇİM HEM REFERANDUM PLANI

Anayasa değişikliğine ilişkin en önemli tartışma ise iktidarın referandumu hedeflemesi. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekim ayında yaptığı bir konuşmada muhalefete, “Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa millete götürelim, kararı millet versin” diyerek referandum çağrısında bulunmuştu. AKP ve MHP anayasa değişikliği teklifini seçim takvimine göre planladığı ve seçimde 3 sandığın konacağı belirtiliyor. Bu nedenle teklifin görüşme takvimi seçime denk gelecek şekilde sarkıtılması gündemde.

ORBAN GİBİ: "BEN Mİ LGBTİ Mİ" PROPAGANDASI

Erdoğan’ın 2023 seçimleri yaklaşırken LGBTİ karşıtı bir anayasa değişikliği için referandum çağrısı yapması, Macaristan seçimlerini akıllara getirdi. Macaristan Başbakanı Orban da girdiği son seçimde LGBTİ karşıtı bir referanduma gitmişti. 4 sorudan oluşan referandumda, seçmenlere, okullarda cinsel yönelim dersleri verilmesini, çocuklarda cinsiyet değiştirme operasyonu tanıtımı yapılmasını, çocukların gelişimini etkileyen cinsel içeriklerin herhangi bir kısıtlama olmadan medyada gösterilmesini ve cinsiyet değiştirme tanıtımı yapan görüntülerin medyada yayımlanmasını destekleyip desteklemedikleri soruldu. Katılım oranının yüzde 44 oranında kalması nedeniyle referandum geçersiz sayıldı. Ancak Orban seçmenin karşısına “ya ben ya LGBTİ” benzeri bir söylemle çıktı.

MHP’DEN DE "CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİ" TEKLİFİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet değişikliğini yasaklayan kanun teklifi hazırladıklarını belirterek, olası, "LGBT propagandasını" engellemeyi istediklerini açıkladı.

Bu teklifin başörtüsüyle ilgili teklifle birbirini tamamlayacağını söyleyen Yıldız, "LGBT propagandasını" da engellemeyi istediklerini ifade etti.

Yıldız, "Aile, Türk toplumunun temelidir. Pedofili niteliği taşıyan suçlara yönelik cezaların ağırlaştırılmasının yanı sıra LGBT propagandası ve tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet değişikliğini, teşvik etmeyi yasaklayan hükümler, ceza mevzuatımızda bulunmalıdır" ifadesini kullandı.