Metropoll Araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar, Boğaziçi Üniversitesi'ne, AKP milletvekili aday adayı ve ilçe yöneticisi olduğu ortaya çıkan Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan tartışmalar ve öğrenci protestolarıyla ilgili yaptıkları anketin sonuçlarını Twitter hesabından paylaştı.

AKP seçmeninin dahi politikacıların üniversitelere rektör olarak atanmasını doğru bulmadığını paylaşan Sencar, “Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananlar üzerine, halkın rektör atamalarına ve üniversitelerin yönetimine yönelik görüşlerini araştırdık. İktidar seçmenlerinin bile olanlardan ciddi rahatsız olduğu çok net anlaşılıyor” dedi.

Araştırmaya göre, “Üniversite rektörü olarak eski milletvekili, eski milletvekili adayı gibi partili kişilerin/siyasilerin atanmasını doğru buluyor musunuz?” sorusunda katlımcıların yüzde 69'u “hayır”, yüzde 20,2'si “evet”, yüzde 10,8'i “Fikrim yok/Cevap yok” seçeneğini tercih etti.

AKP seçmeninin yüzde 50,6'sı, CHP seçmeninin yüzde 90,2'si, İYİ Parti seçmeninin 85,1'i, HDP seçmeninin yüzde 93'ü ve MHP seçmeninin yüzde 63,8'i ise soruya "hayır" cevabını verdi.

Rektörlerin nasıl belirlenmesi gerektiğine dair soruya ise katılımcıların yüzde 73'ü, “Üniversite öğretim elemanları rektörlerini kendileri seçmelidir”, yüzde 17,9'u da “Rektörleri Cumhurbaşkanı tayin etmelidir” cevabını verdi.

“Üniversiteler idari ve akademik anlamda bağımsız/özerk olmalıdır görüşüne katılıyor musunuz?” sorusunu katılımcıların yüzde 75'i “Evet katılıyorum” şeklinde cevapladı. Yüzde 15,7 ise bu görüşe katılmadığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi