AKP Genel Başkanı ve geçici Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin seçim bildirgesini ve seçim vaatlerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 7 Haziran genel seçimleri öncesinde dilinden düşürmemesine karşın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dile getirmekten imtina ettiği başkanlık sistemi de AKP’nin 1 Kasım seçim beyannamesine girdi. Davutoğlu, "Siyasi istikrarsızlıklar karşısında Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik bir başkanlık sisteminin daha uygun bir sistem olduğunu düşünüyoruz" dedi.

G20 KIYASLAMASI

Seçim beyannamesinin detayları hakkında bilgiler veren Davutoğlu, her türlü hesabın yapılarak bu beyannamenin hazırlandığını vurgulayarak "Bu beyannamede Türkiye için kurduğumuz hayaller var. Hazırladığımız hedefler ve projeler var. Gelin bu hayalleri birlikte hayata geçirelim. Bu beyannemede hayal tacirliği ve afaki projeler yok. Çünkü AK Parti siyasetinde millete yalan söylemek yoktur. 13 yıl boyunca milletimize verdiğimiz her sözü tuttuk. Bu beyannamede de sadece ve sadece yapabileceklerimize yer veriyoruz. Milletimize tutacağımız sözü veriyoruz. AK Parti beyannamesi insan onurunu esas alan, reformcu bir beyannemedir. Bu beyanname diğer partilerin beyannameleriyle değil; G20 ülkeleriyle kıyaslandığında gelecek için reform vaadeden tek beyannamedir. Bu beyanname yerli, yenilikçi, büyümeyi esas alan bir beyannamedir. Bu beyanname Türkiye'yi yüksek gelir grubuna taşıyacak bir beyannamedir. Bu beyanname güven ve istikrar zeminiyle kazanımlarımızı koruyan bir beyannamedir. Hesabı kitabı son derece iyi yapılmış bir beyannamedir. Halkımızın ihtiyaç ve taleplerine göre hazırlanmış bir beyannamedir" açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Beyannamemiz üç ana bölümden oluşuyor. Yapacağımız reformlar, halkımızın her kesimine dokunan vaatlerimiz, büyük Türkiye yolunda temel aldığımız büyük projelerimiz. AK Parti yalana tenezzülü olmayan, yapmayacağını vaat etmeyen tek partidir. Beyannamelerimizin birinci önceliği; demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri olmuştur. Bu beyannamemizin asli özelliği de demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlüklerinin eksiksiz olarak hayata geçirilmesidir"

BEYANNAMEDEN

- Siyasi partileri güçsüz kılan ülke seçim barajıyla ilgili düzenleme yapacağız.

- Cemevleri, Alevi öğretisiyle ilgili eğitim sisteminde sağlıklı bilgilendirme Alevi kanaat önderiyle diyalog temelinde gerekli adımı atacağız. Cemevlerine hukuki statü tanıyacağız.

- Bütün toplum kesimleri ve Roman vatandaşlarımıza yapılan ayrımcılığı kaldıracağız.

- Kardeşliği ebedi kılacağız, demokratikleşme adımlarını atacağız.

- TBMM İnsan Hakları İnceleme Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu’nu daha da üstün kılacağız.

- Yargıda, yargı reformu bağlamında, yargıda yaşanan bazı gelişmeleri, yargının saygın hale gelmesi için tekrar gözden geçirdik. Kapsamlı bir reform öngörüyoruz.

- Anayasal değişikliklere bağlı olarak içtihat düzleminde dağınıklıkları gidereceğiz.

- Disiplin mahkemeleri dışında askeri yargıya son vereceğiz.

- Yargı üst yönetimiyle, temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolünü artıracağız.

- Yüksek mahkeme üyeliklerini ömür boyu kazanılmış hak olmaktan çıkarıp, makul sürelerle belirleyeceğiz.

- HSYK’yı yeniden yapılandıracak, Hakimler Yüksek Kurulu, Savcılar Yüksek Kurulu olarak yeniden yapılandıracağız.

- Bilirkişilik müessesini yeniden yapılandırıp etkin kılacağız.

- Anayasa ve yargı reformu yanında, eğitimde çok önemli reformları gerçekleştirdik. Artırarak ve genişleterek sürdüreceğiz. Fiziki altyapı kadar niteliksel dönüşümün de önüne açacağız.

- Üniversite özerkliğini esas alan yeni bir YÖK yasası hazırlayacağız.

- Kamunun vatandaşımıza sunduğu her hizmetin kalitesini artırıyoruz, artırmaya devam edeceğiz.

- Kamu ihale sistemini revize edeceğiz.

- Gelir ve kurumlar vergisini birleştirerek yeni gelir  vergisi kanunu çıkartacağız.

- Ekonomimizdeki en büyük reformu reel ekonomide büyük bir dönüşüm projesi halinde gerçekleştireceğiz.

- Gümrük işlemlerini hızlandıracağız.

- En kısa zamanda 5G’ye geçişin altyapısını hazırlayarak gerçekleştireceğiz.

VAATLER

- Biz vaatlerimizi masa başında hazırlamadık. Gençlerimizle, kadınlarımızla, esnafımızla konuştuk. Cevaplarını kaydettik.

- Aile ve çocuklara dönük olarak... Aileyi güçlendirmemiz, çocuklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini biliyoruz. Sosyal yardım veya hizmete ihtiyacı olan tüm dezavantajlı vatandaşlarımıza Aile ve Sosyal Destek Programı’nı hayata geçiriyoruz.

- Ev almak için yüzde 25 peşinat biriktirenin yüzde 15’ini devlet verecek.

- Kadınların siyasetten bürokrasiye, kültürel ve sanatsal hayattan sivil toplum faaliyetlerinde karar alma mekanizmalarında yer almalarını sağlayacak her türlü tedbiri alacağız. Kadın  girişimcilere 100 bin lira ve 5 yıla ulaşacak kefaret imkanı sağlayacağız.

- İlk çocukta 3 ay, ikinci çocukta 6 ay, üçüncü çocukta 10 ay kadınlar yarım zamanlı çalışıp tam zamanlı maaş alacak.

- Kadına yönelik şiddete ilişkin bütüncül çerçevede mücadele edeceğiz.

- Gençlerimiz için atacağımız adımları paylaşıyorum. Bir seçilme yaşını inşallah 18’e indireceğiz.

- Gençlerimize sınırsız, limitsiz, bedava internet erişimi sağlıyoruz.

- Genç girişimcilere 50 bin liraya kadar nakdi destek vereceğiz. Bu yetmiyorsa, 100 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz.

- Gençler faizsiz kredi almak için nereden kefalet bulacaklar? Yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlayacağız. Yeni iş kuracak gençlerimize 3 yıl gelir vergisi muafiyeti sağlayacağız.

- İlk kez iş bulan her gencimizin maaşını 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanmasını sağlayacağız. Bu çift yönlü bir destek. Aynı zamanda işverene bir destek.

- Gençlerimizin genel sağlık sigortasını 2 yıl boyunca karşılıksız ödeyecek, ücretsiz sağlık hizmeti sunacağız.

- Aşkın önüne geçilmez. Evlilikte çeyiz desteği vereceğiz. Gençlerin çeyiz hesabında 100 bin lira aile biriktirdiyse, 20 bin lira devlet verecek.

- Engelli yaşam merkezleri kurulacak. Bir annenin, babanın o gün bir işi varsa, ya da tatile gitmek istiyorlarsa, engelli gençlerimizi buraya bırakabilecek.

- Emekli ve yaşlılarımıza borcumuzu ödemek mümkün değil ama biz şartlarını iyileştirmeye devam edeceğiz. 1.100 liranın altında maaş alan içi ve Bağkur emeklilerine aylık 100, yıllık 1200 lira vereceğiz demiştik, Temmuz’da başladı. Bütün bu düzenlemelerden sonra, bütün emeklilerimizi kuşatacak şekilde yılda 1.200 lira zam yapıyoruz.  Böylece tarım Bağkurluları dışında 1000 liranın altında maaş alan kalmayacak. Tarım Bağkurluların maaşı 884 lira olacak.

- Yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdiğimiz Bağkur sigortaları kesintilerini tamamıyla ortadan kaldırıyoruz.

- TOKİ eliyle emeklileri ve asgari ücretlileri konut sahibi  yapacağız. Emeklileri aylık 250 lira taksitle konut sahibi yapıyoruz.

- Esnaf ve kobilerimize 30 bin liraya kadar faizsiz kredi vereceğiz.

- Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde sembolik bir kira bedeliyle, fabrikasını yapacağız.

- Yemde ve gübrede KDV’yi kaldırıyoruz. Genç çiftçilerimize 30 bin lira karşılıksız destek vereceğiz.

- Kırsal kalkınma desteklerini 81 ile yaygınlaştıracağız.

- Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden çiftçilere kira yardımı yapacağız.

- Son dönemde 12 yıl içinde eğitimde neler yaptığımıza millet şahittir. 20-30 kişilik derslikler inşa ettik. Bir tüm okullarımızda tam gün eğitim ve öğretime geçilmesini sağlayacağız.

- Fatih Projesi aracılığıyla tüm öğrencilerimize fırsat eşitliği yaratacağız.

- Dezavantajlı kesimler ile okul çağı dışında kalanlara uzaktan eğitim fırsatı tanıyacağız.

- Öğrencilerimizin üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla geçiş sınavlarının birden çok kez yapılmasını sağlayacağız.

- Bundan sonra üniversiteye geçiş sınavları her aşamada öğrencilere fırsat vermek amacıyla 2, mümkünse üç kez yapılacak.

- Kendi aşımızı üreteceğiz.

- Bir milyon bisikletle sağlıklı yaşam projesini başlatacağız.

- Kanserde erken teşhise yönelik taramaları artıracağız.

- Asgari ücreti inşallah 1300 TL’ye çıkaracağız. İşin tehlikesine göre, asgari ücreti farklılaştıracağız.

- Polislerimizin 2.200 TL olan ek göstergelerini 3.000’e çıkarıyoruz. Askerlerimizle ilgili çalışma tamamlanınca paylaşacağız.

- Kişi başı 10 metrekare olan yeşil alan şartını 15 metrekareye çıkaracağız.

PROJELER

- Silvan Pompaj Sulama Projesi. Tarıma dayalı sanayi ve ticaret gelişecek.

- Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi. Tamamı 2018 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

- Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali Projesi

- Sinop Nükleer Enerji Santrali Projesi

- Her bir proje Türkiye’nin milli ekonomisine katkı sağlayacak. (Kaynak: DHA/T24)