Zeytinlik alanların ‘kamu yararı’ gerekçesiyle bir kurul aracılığıyla yatırıma açılmasını öngören düzenlemenin mimarı AK Parti’nin, 2002 yılında yani muhalefetteyken ‘zeytinlik tasarısına’ karşı olduğu ortaya çıktı. 

Meclis’te bulunan muhalefet partileri, üreticiler ve çevre örgütlerinin tepkileri üzerine Meclis Genel Kurulu’ndan Komisyon’a geri çekilen ‘zeytin tasarısı’nın bugün Sanayi Komisyonu’nuna gelmesi bekleniyor. 

Evrensel’den Uğur Zengin’in haberine göre, Yabancı Sermaye Derneği 2001 yılında Endüstri Bölgeleri Kanun Tasarısı adı altında bir çalışma yaparak dönemin Ecevit Hükümeti’ne  sundu. Çalışmada, zeytin yasası, orman yasası, kıyı yasası gibi yasalarda değişiklik yapılması, maden ve sanayi patronlarının önündeki engellerin kaldırılması isteniyordu. Ecevit hükümeti ise raporu tasarı haline getirerek komisyona havale etti. O dönem Refah Partisi’nden ayrılıp ayrı bir grup kurarak muhalefette yer alan AK Parti, bu tasarıya karşı çıktı. 

‘MADENCİLİĞİN ÖNÜNDE ENGEL ‘

Dönemin Milletvekilleri Mehmet Altan Karapaşaoğlu, Sait Açba, Zeki Ergezen ve Dengir Mir Mehmet Fırat’ın hazırladıkları muhalefet şerhinde, “Her türden ve her boyutta korumayı ve tedbiri, madenciliğin önünde engel olarak gören bir mantıkla hazırlandığı, aslında madencilik sektörünün geliştirilmesi yerine önündeki her türlü tedbiri kaldırma mantığına dayanan ifadelerle dolu olduğu görülmektedir” denildi. AK Partili vekiller şerhe, “Ve bu tasarıya; Adalet ve Kalkınma Partisi olarak Yurdumuzun sınırları içindeki topraklarımızın üstündeki varlıklarımız ile topraklarımızın altındaki varlıklarımız olan Madenlerimizin, toplum yararı istikametinde geliştirilmesinden yana olduğumuzu, ancak, Hukuk Devleti ilkesinden de ödün vermemek tutum ve düşüncesi ile bu yasa tasarısına yukarıda açıkladığımız nedenlerle karşı olduğumuzu arz ederiz” diye yazdılar.

AK Parti’nin şerhinde imzası olan dönemin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat o dönem komisyona gelen tasarıya karşı çıktıklarını doğruladı. AK Parti Anayasa Komisyonunda yer aldığını söyleyen Fırat, gelen itirazlar nedeniyle tasarının çıkmasına karşı çıktıklarını söyledi.