İzmir Mizah Festivali’ndeki “Dünya Karikatüründe Toplumsal Eleştiri ve Mizah” başlıklı söyleşiyi AKP, MHP ve Vatan Partililer hedef gösterdi, festival komitesi programı iptal etmek zorunda kaldı. 

Kararda; Michel Kichka ve Plantu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve cihatçılara yönelik karikatürlerinden rahatsız olan çevrelerin “#İzmirdeCharlieHebdoyaHayır” kampanyası etkili oldu. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ “Dini ve milli değerlerimize hoşgörülü olmayanlara ‘dur’ demek hakkımızdır” sözleriyle kararı savunurken İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada “Bazı siyasetçilerin şoven-popülist söylemlerinin de etkisiyle estirilmeye çalışılan hava hoşgörü ve huzur ortamını baltalamıştır” denildi.    

"SALDIRILAR KARŞISINDA ŞAŞKINIM" 

İzmir Uluslararası Mizah Festivali Yönetmeni Vecdi Sayar yaşananların ardından açıklamalarda bulundu.  

Evrensel’den İsmail Afacan’ın haberine göre, festivale yönelik saldırılar karşısında şaşkın olduğunu dile getiren Sayar “Festival programı yayımlandıktan sonra bir İzmir gazetesi programda adı geçen iki yabancı karikatüristi (biri Fransa’dan Plantu, diğeri İsrail’den Kichka) hedef alan yayınlara başladılar. AKP ve MHP’li yerel politikacıların demeçlerini, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın Belediyeyi hedef gösteren konuşması ve sosyal medyada trollerin sistematik saldırıları izledi. Twitter’da festivalin ‘Dünya Karikatüründe Toplumsal Eleştiri ve Mizah’ başlıklı programında yer alan karikatürcülerin yanı sıra, festivali düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de saldırıların hedefi haline getirildi. ‘İhanet Festivali’ başlığı ile hasghtag’ler açıldı. Tehdit mesajlarının yoğunlaşması üzerine İzmir Valiliği konuyla ilgilenmeye başladı. Ülkemizde, önceki yıllarda sanatçılara ve sanat kurumlarına yönelen saldırıların ulaştığı boyutları göz önüne alarak, söz konusu söyleşileri bazı durumlardan yayından kaldırılmasına karar verdik, moderatörümüz ve belediye yetkilileri ile birlikte…” dedi. 

"DÜNYADA ÇİZMEYEN KALDI MI Kİ?" 

Yalanlara dayanan bir provokasyonla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Sayar “Ne yazık ki, ülkemizin yazgısı bu… Programın Moderatörü İzel Rozental’in konuştuğu karikatüristlerden biri olan Etiyopyalı Yemi Yetneberk’in dediği gibi, yalanlarla halkı kışkırtanlara karşı, bazen susmak gerekebiliyor. Söz konusu yayın organı dün, 10 karikatüristin fotoğraflarını birinci sayfaya basarak, ‘Türkiye Düşmanlarının Sesi Kesildi’ manşetini atmış! Yapılan söyleşilerin kayıtları ortada. Hepsi de, Türkiye’ye ilişkin sevgilerini dile getiriyor. Pek çoğu ülkemizde sergilere davet edilmiş, ödüller kazanmış sanatçılar. Bazılarının, Tayyip Erdoğan karikatürleri varmış! Dünyada çizmeyen kaldı mı ki? Gelinen nokta, Türkiye’nin durumu tüm dünyaya ilan edilmiş oldu. Başarılarıyla övünmeye devam etsinler.” şeklinde konuştu. 

"HOŞGÖRÜ VE HUZUR ORTAMI BALTALANDI" 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iptal kararına ilişkin açıklamasında “Charlie Hebdo dergisinden herhangi bir karikatürist İzmir Uluslararası Mizah Festivali’ne davet edilmemiştir. Bu kapsamda ortaya atılan iddialar tamamen gerçek dışıdır” denildi. Açıklamada “Etkinliğe katılan karikatür ve mizahçılar içinden iki ismin aleyhinde bazı olumsuz açıklama ve yayınlar yapıldığı görülmektedir. Festival etkinliğindeki konuşmacılar arasında yer alan şimdi kışkırtıcı yayınlara konu edilen dünyaca ünlü iki karikatürist Kichka ve Plantu ise önceki yıllarda ülkemizi ziyaret ederek bakan ve başbakan yardımcısı düzeyinde kabul görmüş, üst düzey tebrik ve takdirlere mazhar olmuş isimlerdir.” ifadelerine yer verildi. Bazı siyasetçilerin şoven-popülist söylemlerinin etkisiyle hoşgörü ve huzur ortamının baltalandığı dikkat çekilen açıklamada “Festival moderatörü ve festival yönetmeninin tarafımıza yazılı yaptığı 24 Aralık etkinliklerini yayından çekme talebi kabul edilmiştir” denildi. 

KİCHKA VE PLANTU HEDEF GÖSTERİLDİ 

Yasaklanan “Dünya Karikatüründe Toplumsal Eleştiri ve Mizah” başlıklı söyleşiye ABD’den Daryl Cagle, Tunus’tan Nadia Khiari, İsrail’den Michel Kichka, Japonya’dan Norio Yamanoi, Hollanda’dan Tjeerd Royaards, Burkina Faso’dan Damien Glez, İtalya’dan Marilena Nardi, Fransa’dan Plantu, Tayland’dan Mor Thiwawat Pattaragulwanit ve Etiyopya’dan Yemi Yetneberk’in katılacağı duyurulmuştu. İzmirTube kanalında yayımlanması planlanan söyleşi programında yer alan Michel Kichka ve Plantu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve cihatçılara yönelik karikatürlerinden rahatsız olan çevreler “#İzmirdeCharlieHebdoyaHayır” kampanyası başlatmıştı. İfade özgürlüğünü hedef alan kampanya kapsamında gerçek dışı birçok iddia öne sürülmüştü. 

AKP, MHP VE VATAN PARTİSİ İŞ BİRLİĞİ! 

AKP, MHP ve Vatan Partisi; Uluslararası İzmir Mizah Festivali’ni daha başlamadan hedef göstermişti. AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Türkiye ve İslam düşmanı karikatüristleri İzmirliler ile buluşturmaya soyunan ve yine milletimizin kırmızı çizgilerini, İzmir’in değerlerini hiçe sayan CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i şiddetle kınıyoruz” demişti. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin sosyal medya hesabından “Tam da Tunç Soyer’lik bir trajedi. Depremin yaralarını tamamen sardın, virüsün acılarını unutturdun. Şimdi sıra geldi Türk düşmanları ile mizaha.” ifadelerini kullanmıştı. Vatan Partisi İzmir İl Başkanı Rifat Mutlu “Sayın Tunç Soyer’in İzmir Mizah Festivali’ne Türkiye ve İslam düşmanlığı yapan Jean Plantu ile Ermeni Soykırımı yalanını savunan Michel Kickha’yı davet etmesini şiddetle kınıyorum.” demişti.