‘Cumhur İttifakı’nın iki ortağı AKP ile MHP arasındaki yerel seçim ittifakı çalışmalarının ‘genel formülü’ nün ayrıntılarının ortaya çıktığı öne sürüldü.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre  iki parti, formülü ‘büyükşehir ittifakı yapılan iller’ ile ‘ilçe ittifakı yapılan iller’ olarak uygulayacak. AKP, MHP’ye 30 ilde 6 il ile 2014’te sahip olduğu 60’tan fazla ilçeyi vermeyi planlıyor.

AKP ve MHP’nin kurmaylarının günlerden beri üzerinde çalıştığı ‘ittifak matematiği’, ilk kez geçen hafta, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Çalışmanın 30 büyükşehir ve bunun alt başlıkları üzerinde sürdüğü” açıklamasıyla gündeme geldi.

Parti kurmaylarının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Bahçeli’yle zaman zaman bir araya gelerek ayrıntılandırdığı çalışmanın ana formülünün şöyle işleyeceği iddia ediliyor:

30 büyükşehir içinde, kamuoyunda günlerden beri dile getirilen ‘büyükşehir ittifakı yapılacak iller’ AKP’ye bırakılacak olan Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum ve Denizli; MHP’ye bırakılacak olan Osmaniye, Adana, Mersin, Manisa, Aydın ve Muğla olarak konuşuluyor.

Bu iller, Erdoğan ve Bahçeli’nin kararına göre artıp azalabilecek. Büyükşehir başkan adayı konusunda ittifak yapılacak bu illerde şu formül uygulanacak.

MHP’nin 2014’te yerel seçiminde aldığı ilçeler de MHP’ye bırakılacak. AKP buralarda aday çıkarmayacak. Buna karşılık MHP de ilin diğer ilçelerinde aday çıkarmayacak. Formül, büyükşehir adayı AKP’ye bırakılan iller için de aynı şekilde uygulanacak. AKP konuşulan bu illerde; Ankara’da 2 veya 3, İstanbul’da 2 veya 3, Adana’da 8, Aydın’da 3, Manisa’da 6, Mersin’de 7, Osmaniye’de 9, İzmir ve Denizli’de de birer ilçeyi MHP’ye bırakacak.

Bu ittifakta iki jest olacak. AKP’nin İstanbul’da vereceği ilçeler, 2014 hesaplamasının dışında verilecek. Çünkü MHP’nin İstanbul’da 2014’te aldığı ilçe bulunmuyor. Diğeri istisna ise Osmaniye için uygulanacak. Büyükşehir olmadığı halde Bahçeli’nin memleketi olduğu için ittifak hesaplarında yer alacak.

30 büyükşehir arasında olan diğer illerde ise sadece ‘ilçe ittifakı’ yapılacak. İki partinin ayrı ayrı büyükşehir adayı çıkardığı bu illerdeki ilçe ittifakında, 2014 yerel seçim sonuçlarına bakılacak. İki partinin aldığı ilçeler paylaşılacak. Diğer parti, o ilçede aday çıkarmayacak.

Bu büyükşehirlerden 2014 yerel seçim sonuçlarına göre, Afyonkarahisar’da 12, Antalya, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Konya’da birer ilçe MHP’ye bırakılacak. MHP de diğer ilçelerde aday çıkarmayacak ve AKP’nin adayını destekleyecek. Muhalefetin elinde olan ilçelerde ise ittifak partilerinden en çok oyu alan partinin adayı desteklenecek. Muhalefetin sahip olduğu ilçelerin paylaştırılması durumunda bu sayı artabilecek.

İttifak görüşmelerinde zaman zaman tartışılan belediye meclis üyeliklerinde işbirliğine gidilmesi formülünden ise vazgeçildi. Her parti, kendi meclis üyeleri ile seçime girecek.

Haberin tamamını burada.