Cumhur İttifakı’nın ana bileşeni iktidar partisinde; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkan yardımcıları ile yaptığı son toplantıda milletvekili yapmak istediği kabine üyelerini deprem bölgesinden aday yapmayı planladığı bilgisi geçen hafta kamuoyuna yansıdı.

14 Mayıs’taki seçim için aday listeleri çalışmalarının devam ettiği AKP’de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kahramanmaraş’tan, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ise Gaziantep’ten aday yapılmasının gündemde olduğu öğrenildi.

T24’ten Tolga Şardan’ın kulis bilgilerine göre; Süleyman Soylu: kabinedeki icracı bakanların hangi seçim bölgelerinden aday olacağı yönünde ilk bilgiler şekillenmeye başladı.

AKP Genel Merkezi’nden sızan bilgiler ışığında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu büyük olasılıkla Kahramanmaraş’tan aday gösterilecek. Daha önce Trabzon ve İstanbul’dan milletvekili olan Soylu, bu kez Kahramanmaraş’tan şansını deneyecek.

Hulusi Akar: İsmi gündeme gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, Gaziantep’ten listeye konulacak. Akar için memleketi Kayseri de değerlendiriliyor ancak AKP’nin önemli isimlerinin “aralıksız üç kez milletvekili seçilme” kuralının işletilmesi halinde parti tüzüğüne takılıp takılmama durumuna göre kesin seçim bölgesi belli olacak.

Fahrettin Koca: Bu arada yine ilk kez TBMM’ye girmesi beklenen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Şanlıurfa’dan listeye girmesi öngörülüyor. Aslen Konyalı olan Koca’nın kendi memleketinden adaylık durumu, Konyalı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun adaylığı ile netleşecek.

Murat Kurum: Koca gibi Konyalı olan ve ilk kez TBMM için milletvekilliği yarışına girmesi beklenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un öncelikle Hatay’dan listesi konmasının benimsendiği kaynaklarca ifade ediliyor. Kurum’la ilgili yapılacak seçim bölgesi değişikliği tıpkı Sağlık Bakanı Koca’da olduğu gibi Davutoğlu’na bağlı kalacak.

Vahit Kirişçi: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, daha önce 2002 ve 2007 seçimlerinde olduğu gibi yine Adana’dan listeye konulacak. Aslen Kahramanmaraşlı olan Kirişçi’nin, memleketinden Soylu’nun dışında AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç’in yeniden adaylığının gündeme gelmesinin yanı sıra AKP’nin kentte alacağı oy oranında beklenilen düşme nedeniyle yeniden Adana’dan üçüncü kez TBMM’ye girmesi bekleniyor.

Mevlüt Çavuşoğlu: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce olduğu gibi yine Antalya’dan aday olması büyük olasılık.

Vedat Bilgin: EYT’nin yasalaşmasında yoğun çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, Bayburtlu olmasına karşın, depremde ağır hasar alan kentlerden Malatya’dan aday yapılması gündemde. 2015’teki Haziran ve Kasım seçimlerinde MHP kontenjanından AKP milletvekili olan Bilgin, bu kez Malatya’dan yarışacak.

Adil Karaismailoğlu: Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun seçim bölgesinin ise Adıyaman olacağı AKP kaynaklarınca ifade ediliyor. Aslen Trabzonlu olan Karaismailoğlu, Erdoğan’ın onayından geçmesi halinde Adıyaman’dan TBMM üyesi olamaya çalışacak.

Mehmet Ersoy: İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, 24. Dönem’deki Sinop Milletvekiliği’nden 10 yıl sonra ikinci kez TBMM’ye girmeye çalışacak. Ersoy’un Muğla’dan aday olması yönünde listelerde yer aldığı öğrenildi.

PLANLAMANIN GEREKÇESİ

AKP Genel Merkezi kaynakları söz konusu uygulamanın iki amacı olduğuna dikkati çekti. İlki, yaklaşık 50 bin kişinin yaşamını yitirdiği deprem bölgesinde özellikle müdahale ve ihtiyaçların karşılanmasında ortaya çıkan eksiklikler ile sorumlulukların yerine getirilememesinde iktidara yarattığı oy kaybına karşı durumu toparlamak amacıyla uzun süredir deprem bölgesinde çalışan bakanların aday yapılmasının seçmende yaratacağı olumlu tablo.

İkinci gerekçe ise, halen deprem bölgesinde yapılan çalışmaları uzun süre devam etmesi nedeniyle icracı bakanların bölgeden ayrılıp kendi seçim bölgelerinde siyasi çalışma yaparak zaman kaybının önüne geçilmek istenmesi olarak değerlendiriliyor.