AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, parti genel merkezinde basın açıklaması yaparak İstanbul seçimlerine yönelik itirazlarındaki son durumu anlattı.

"Bugün Büyükçekmece'ye ilişkin olağanüstü itirazımızı yapıyoruz" diyen Yavuz, seçimin sonucuna çok net etki yapan olaylar olduğunu iddia ederek olağanüstü itiraz yolunu kullanarak İstanbul'da seçimin yenilenmesini isteyeceklerini açıkladı.

‘51 SANDIĞI SAYMANIN HİÇBİR ANLAMI YOK’

YSK'nin AKP'nin İstanbul'daki tüm sandıkların sayılması talebini reddetmelerini eleştiren Yavuz, 51 sandığı sayma kararı içinse "51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Bizim '51 sandığı sayın' şeklinde bir talebimiz de yok ortada" dedi.

Yavuz, "Buradan Yüksek Seçim Kuruluna olağanüstü itiraz yöntemi ile başvurmamızın ötesinde emin olun çok soruşturma çıkacak" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN, 'İPTAL' TALEBİNİN İŞARETİNİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Rusya'ya ziyareti öncesi yaptığı açıklamada İstanbul'daki seçimlerin neredeyse bütünüyle usulsüz olduğunu iddia etmişti.

Erdoğan, 2014'teki Ağrı ve Yalova seçimlerinin tekrarlanmasını örnek vererek İstanbul'da da bu yöntemin gündeme gelebileceğini söylemişti.

SEÇİM SONUÇLARINA OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ NEDİR?

Evrensel’in aktardığına göre, 298 sayılı Kanun’un 130. Maddesinin 2. fıkrası uyarınca "Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz" maddesi şöyle:

"Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez."