Mersin’in Gülnar ilçesine kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için çıkan olumlu Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ardından, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, Akkuyu Nükleer Santrali için üretim lisansı verd 

Olumlu çıkan ÇED raporunun ardından, karar itiraz eden bilim insanları ve çevreciler birçok kez ‘bölgenin nükleer santral yapımına uygun olmadığını’ açıklamışlardı. Akkuyu Nükleer Santralı’na 2013’te başlanacak. Rusların 20 milyar dolara mal edeceği santralın reaktörü ilk kez Türkiye’de denenecek.

Yaklaşık 20 milyar dolara mal olacak santralin çevreye vereceği zararlar  ve eksiklikleri nedeniyle birçok kez kamuoyuna gelmiş ve itirazlar yapılmıştı. Greenpeace’e göre Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer reaktörün ‘WWER-1200’ modeli daha önce hiçbir nükleer santralde denenmedi ve daha yüksek oranda radyoaktivite içeriyor.

Nükleer atık yakıt çubuklarının reaktör çevresindeki havuzlarda saklanması halinde bile en az 100 yıl geçse de canlılar için tehlikeli olabileceği belirtiliyor.