Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”na tepki gösterdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın ‘uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını’ savundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Alman haber ajansı dpa’nın aktardığı bilgiye göre, Türkiye’nin Atina büyükelçisi Burak Özügergin’i bakanlığa çağırarak konuyla ilgili izahat talep etti.

Yunanistan, uluslararası deniz hukukuna göre Türkiye’nin Libya ile sınırı bulunmadığını ifade ederek, böylesi bir mutabakatın bu nedenle geçersiz olduğunu söylüyor.

Atina ayrıca Ankara’nın bu tür girişimlerle Girit Adası’nın güneyindeki kıta sahanlığını ihlal ettiğini savunuyor.

Türkiye ise, Girit’in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunurken, Atina’ya göre bu bakış açısı da uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor.

ANLAŞMA GERİLİMİ ARTIRACAK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarrah’ı kabul etmiş, Türkiye ve Libya arasında Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ile güvenlik ve askeri işbirliğinin genişletilmesine yönelik anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya Libya’nın doğusundaki hükümetin yanı sıra Yunanistan ve Mısır da tepki gösterdi.

Anlaşmanın Doğu Akdeniz’de Türkiye’yle Kıbrıs Rumları, Atina ve AB arasındaki enerji kaynakları gerilimini daha da arttırabileceği yorumları yapılıyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Kıbrıs açıklarında münhasır ekonomik bölgeyi ihlal ettiği belirtilen sondaj faaliyetlerinden dolayı iki hafta önce Türkiye’ye karşı ekonomik yaptırımlar üzerinde anlaşmaya varmıştı.

Gerilim Türkiye’yi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetimiyle denizcilik ve münhasır ekonomik bölge anlaşmaları yapan bazı Doğu Akdeniz ülkeleriyle karşı karşıya getirirken, Ankara bölgede yeni müttefik arayışına girdi.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe