Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM’de parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı.

Akar, Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları’na giriş şartlarındaki "irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş veya bu faaliyetlere karışmamış olmak" hükmünün kaldırılmasını “Geçtiğimiz dönemde aldığımız dersler ile yönetmeliği daha etkin hale getirme gayretidir bu, herkesin daha iyi okuması gerekir, orada bir sorun yok” sözleriyle savundu.

Akar, Harp Okulları ile Astsubay Yüksekokulları'na giriş şartları arasında bulunan “irticai ve bölücü görüşleri benimsememiş veya bu faaliyetlere karışmamış olmak” hükmünün kaldırılarak yerine “terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen gruplara üyelik, iltisak ya da irtibatı bulunmamak” şartının getirilmesine yönelik tepkilerin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Bunu teferruatlı bir şekilde konuştuk, görüştük, ilgili makamlara gerekli bilgileri verdik. Arkadaşlarımız sizlerle bunları paylaşacaklar. Bu, kesinlikle doğru bir şey değil. Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yasalar çerçevesinde yapılması gereken ne varsa bunları yaptık. Bilakis geçtiğimiz dönemde meydana gelen olaylardan aldığımız dersler çerçevesinde oradaki yönetmeliği daha etkin bir hale getirme gayretinden ibarettir. Herkesin iyi okuması, anlaması lazım. Orada bir sorun yok."

Akar, bu ve diğer konularla ilgili detaylı açıklamaların yarın Bakanlık'ta düzenlenecek haftalık olağan bilgilendirme toplantısında yapılacağını da ifade etti.

'ŞOYGU'YLA BÜTÜN BU FARKLILIKLARI DİLE GETİRDİK'

Rusya’nın hava saldırıları olduğu iddiaları hakkında Hulusi Akar, şu yanıtı verdi:

“Bildiğiniz gibi Suriye’nin Kuzey’ine çeşitli faaliyetlerimiz çeşitli operasyonlarımız hâlâ devam etmekte, bunların çerçevesinde yine bildiğiniz gibi daha önce Amerika ve Rusya ile yapılan mutabakatlar çerçevesinde tarafların da buna uyması sureti ile faaliyetler sürdürülüyor. Orada bir ateşkes söz konusu, ateşkesin ilanı ve bunun sağlanması söz konusu.

Buna bağlı olarak istikrarın sağlanması barışa giden yolu açılması gerekiyor. Bu konuda taraflar üzerine düşen görevleri yapıyorlar. Her ne kadar zaman zaman bir takım ateşkes ihlalleri olsa da kontrol dışında olduğu söyleniyor bunlara karşı TSK hiçbir şekilde taviz vermek durumunda değil, yapılan her türlü tacize gerekli karşılığı veriyoruz. 1 Mart’tan bugüne kadar 200’den fazla terörist etkisiz hale getirildi. Mücadelemizi sürdürüyoruz.

Bu konuda taraflarla konuşmak suretiyle askeri ve sivil kanallarla temaslar sürüyor. Muhataplarımıza bu mutabakat muhtırasındaki kurallara prensipleri ilkelere uyulmasını söylüyoruz.

Cumhurbaşkanımızın Putin’le en üst düzeye yaptığı görüşmenin sonunda mutabakat muhtırasından bahsediyoruz. Biraz önce Rus Milli Savunma Bakanı Sayın Sergey Şoygu ile telefon görüşmemiz oldu, gayet yapıcı bir görüşmeydi. Karşılıklı bütün bu farklılıkları mutabakat ihlalini dile getirdik, karşılıklı tedbirler alınması konusunda mutabık kaldık ve çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz. Bizim amacımız dileğimiz bölgedeki bir an önce ateşkesin kalıcı hale gelmesi barışın gelmesi. Katkılarımızı yaptık, yapacağız.”

'KIBRIS'TA İKİ BAĞIMSIZ DEVLETTEN BAHSETMENİN ZAMANI GELDİ"

Akar, AB Liderler Zirvesi için de şu değerlendirmeyi yaptı:

 “AB bizim için bir stratejik hedef, bu konuda kimsenin şüphesi olmasın biz Avrupa Birliği ile olan münasebetlerimizi yapıcı bir şekilde ve somut adımlarla götürmeye çalışıyoruz, bu konuda çeşitli görüşmeler yapılıyor. Türkiye Yunanistan münasebetleri üzerinde AB ile bazı sorunlar ortaya çıkıyor ve biz her zaman muhataplarımıza söylediğimiz husus, Yunanistan Türkiye’ye olan münasebetlerini sorun haline dönüştürülmemeli. AB de buna müsaade etmemeli. AB dayanışması içinde konulara yaklaşmamalı, tarafsız olmalı, soruların çözümüne bu arada tarafsız katılmasını bekliyoruz. Burada bizim en önemli konumuz AB ile yapılan çalışma süresi ortaya çıkan Kıbrıs konusu görüşmeler burada bir sonuca varılamadı, artık geldiğimiz noktada bağımsız iki devletten bahsetmenin zamanı geldi, herkesin bu manada çözüme giden yolda katkı sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Kaynak: ANKA