16 Nisan’da gerçekleşen Anayasa Değişiklik Referandumu’nun ardından, yaptığı tahminler doğrulanmayınca Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’ni (AKAM) kapatacağını açıklayan Kemal Özkiraz, IKBY’nin bağımsızlık referandumu ve AKP’nin açıklamalarını değerlendirdi.

Rudaw’ın haberine göre, AKP'nin Kürdistan Bölgesi'nde gerçekleştirilen referanduma gösterdiği sert tepkilerden dolayı, partiye oy veren Kürt seçmenlerin kırgın olduğunu savunan Özkiraz, Türkiye'deki Kürtlerin, Kürdistan'ın bağımsızlığını desteklediğini öne sürdü.

Özkiraz, “Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy veren Kürtler içinde, hükümetin bu tavrına bir kırgınlık olduğunu düşünüyorum. Buradan bir miktar oy kaybedebilir” ifadesini kullandı.

HDP YÜKSEK OY ALABİLİR’

Muhalefet partilerinin, özellikle HDP'nin bölgede daha yüksek oylar alabileceği tahmininde bulunan Özkiraz, “Yapılan araştırmalara göre Kürtlerin AK Parti içerisindeki oyu oranı yüzde 7 - 8 civarında, bunun önemli bir kısmını kaybedebilir” iddiasında bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN SAVAŞI FİNANSE EDECEK GÜCÜ YOK’

Özkiraz şöyle devam etti:

“Fakat şu an söylediklerinden çok, ilerde ne yapacakları önemli. Kürdistan referandumu Nisan ayından beri konuşulduğu halde, Adalet ve Kalkınma Partisi son iki güne kadar hiç konuşmadı. Son iki gün beklenilenin çok üstünde bir perdede tepki gösterdi. Bu tepkiler göstermelik gibi geliyor bana, seçimlerin birçoğunda da böyle geliyor. Popülizm amaçlı milliyetçi seçmenleri etkilemek amaçlı yapılan şeylerdir. 'Bir gece ansızın gelebiliriz' gibi savaşçı destanlıklar gibi şeyler 10 - 15 gün içerisinde Türkiye'de unutulacaktır ve hükümetin de böyle bir tavrı olmayacaktır.”

“Türkiye'nin bir savaşı finanse edebilecek gücü yok” diyen Kemal Özkiraz, şu değerlendirmede bulundu:

“Kaldı ki Türkiye'nin güneydoğusu, coğrafi olarak orası da bir Kürdistan. Türkiye, Irak Kürdistan’ı ya da bağımsız olacak Kürdistan'a saldırırsa cephe gerisinde gene bir Kürdistan toplar, orada da Kürt halkı var. Bunu göze alabileceğini tahmin etmiyorum. O yüzden bu tepkilerin hepsini iç politika malzemesi olarak görüyorum.”

‘AKP’NİN OYLARI DÜŞÜŞTE’

Özkiraz, yapılan araştırma sonuçlarına göre, AK Parti'nin oyalarının ekonomik durum ve OHAL'dan dolayı yüzde 40'ın altına düştüğünü dile getirerek, Kürdistan Bölgesi'ndeki referanduma karşı tepkilerden dolayı da 1-2 puan daha düşeceği iddiasında bulundu.

Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının, AK Parti'nin bölgedeki oylarını ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini öne süren Özkiraz, “Çünkü bölgede AK Parti'ye oy verenler zengin aşiretlerdir ve geçimlerini sınır ticareti üzerinden yürütüyor, ticareti ellerinde tutuyor” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarını eleştiren Özkiraz, “Eğer Kürdistan'ı, Irak Kürdistan’ı olarak görüyorsa bu Irak'ın iç meselesidir. Bizim kendi içimizdeki Kürtlerin bölünmesi üzerinden böyle bir paranoyayla savaşa girmek orada 5 -6 milyonluk bir halkı açlığa, sefalete mahkum etmesi zaten insani olarak da çok saçma, diplomatik olarak da çok saçma. Yok Kürdistan'ı bağımsız bir ülke olarak görüyorsa zaten problem yok. Burada Türkiye'nin yaptığı şeyler en azından Recep Tayyip Erdoğan'ın önerdiği söylemler evrensel hukuka sığmayan söylemler zaten” dedi.