Eskişehir'de yürüyüş yapıp, üzerinde '4+4+4 ve 4688 sayılı sahte sendika yasa tasarısı geri çekilsin' yazısının bulunduğu siyah çelengi AK Parti il binasının önüne bırakan, çoğunluğu KESK üyesi 77 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

KESK üyesi memurlar 30 Mart 2012 tarihinde Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanıp 4+4+4 eğitim sistemine tepki göstermek almacıyla yürüyüş yaptı.

 

Sloganlar atarak yaklaşık 2 kilometre yürüyen KESK üyeleri, Yunus Emre Caddesi'ndeki AK Parti il binası önüne üzerinde '4+4+4 ve 4688 sayılı sahte sendika yasa tasarısı geri çekilsin' yazısının bulunduğu siyah çelengi bıraktı.

 

Zaman zaman polislerle gerginlik yaşayan memurlar, basın açıklamasını yaptıktan sonra olaysız dağıldı.

 

AK Parti il binası önüne çelenk koyan aralarında Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı'nın da bulunduğu 77 kişi hakkında 'Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma' suçlarından Eskişehir 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

 

DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİNE RET

Davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya 77 tutuksuz sanıktan 59'u katıldı.

 

1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılana sanıklar suçlamaları kabul etmedi. Sanık avukatları, müvekkillerinin olaydan sonra hiç ifadelerinin alınmadan haklarında dava açıldığını, bunun da yasalara aykırı olduğunu ve bu nedenle de davanın düşürülmesi talebinde bulundu. Mahkeme hakimi avukatların talebini reddetti.

 

Sanıklardan Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı şunları söyledi: "Bu bizim ilk eylemimiz değil. Bu tür eylemleri daha önceleri de yaptık. Olay günü de yürümemize ve çelenk koymamıza izin verildi. Ancak ne olduysa AK Parti yetkilileri tarafından kolluk güçlerine verilen talimat sonrası bizi bir süre beklettiler. Amacımız 4+4+4 eğitim sisteminin çocuklarımız ve bizlerin hak gaspı ile ilgili tepkimizi dile getirmekti. Olay günü bizim tarafımızdan trafik engellenmemiştir, trafik işliyordu. Ben polis tarafından dağılmamız yönde uyarı yapıldığını duymadım. Polisin belirlediği sınırlar dışına çıkmadık. Biz demokratik hakkımızı belirlenen sınırlar dahilinde kullandık. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum."

 

Duruşmada dinlenen diğer tutuksuz sanıklar da demokratik hakları doğrultusunda belirlenen kurallar çerçevesinde eylemlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, mahkeme hakiminden berat talebinde bulundular. Mahkeme hakimi, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı 16 Ocak 2013 tarihine erteledi.

 

CHP'Lİ VEKİLLERDEN DESTEK

Duruşmanın ardından tutuksuz sanıklar ile kendilerine destek vermek için adliyeye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, CHP Eskişehir Milletvekilleri Süheyl Batum ve Kazım Kurt ile Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız açıklamada şunları söyledi:

 

"Burada hukuk yargılanıyor, adalet yargılanıyor. Siyasal iktidarın bugün bu davaya konu olan arkadaşlarımızın tepkisinin konu olan yasası, eğitim yasası şu anda tüm uygulamaları ile zaten bizim ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Biz bu ülkeye dair sorumluluk duyan kurumlar olarak, AKP'nin yaratmış olduğu düzene teslim olmayacağız."

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da, bugünkü sorunun demokrasinin özgürlük sorunu olduğunu söyledi. Akkaya, "Bugün ülkeyi yöneten iktidar AKP, demokrasi ve özgürlük konusunda ne yazık ki sınıfta kalmıştır. Faşist bir yönetim anlayışı vardır" iddiasında bulundu. (CNNTÜRK)