Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Hacettepe Üniversitesi ile  yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye'de, evli kadınların yüzde 38'i hayatının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

Fazlı Mert ve Bayram Kaya’nın Zaman’daki haberine göre  ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Raporu‘ için yaklaşık 15 bin kişiyle yüz yüze görüşüldü.

2014-2015 yıllarını kapsayan araştırmanın sonucuna göre kadınların yüzde 38’i şiddet fiziksel veya cinsel görüyor.

Yüksek refah düzeyindeki kadınların yüzde 31’i şiddete maruz kalıyor. Eşleri tarafından çalışmasına izin verilmeyen kadınların oranı ise yüzde 25.

EĞİTİM ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇMİYOR

Raporda eğitim görmeyen veya ilkokul düzeyinde eğitim gören kadınlar şiddete daha çok maruz kalırken, lisans ve lisansüstü eğitim gören kadınların da beşte birinin şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Rapora göre şiddete maruz kalan kadınların yüzde 11’i şiddetle ilgili kurumsal başvuruda bulunuyor. Kadınların büyük bölümü maruz kaldıkları şiddeti kimseye anlatmazken, kurumsal başvuruda bulunmadaki en önemli etken  şiddetin tahammül edilemeyecek noktaya gelmesi.

BOŞANAN KADINLAR DA ŞİDDET MAĞDURU

Araştırmaya göre boşanma ya da ayrı yaşama da, şiddet gören kadınlar için çözüm olmuyor. Boşanmış ya da ayrı yaşayan kadınların yüzde 75'i, eski eşlerinden şiddet görmeye devam ediyor.

Batı Anadolu ve Orta Anadolu bölgelerinde yaşayan kadınların da yarısı, yaşamlarının herhangi bir döneminde duygusal şiddet olarak tanımlanan istismara maruz kaldıklarını belirtiyor.