Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) oyuncu Berrak Tüzünataç'ın 'adil yargılanma hakkı' ve 'özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı' ihlali iddiasıyla yaptığı başvuruyu karara bağladı. AİHM, Tüzünataç'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 8'inci maddesi ile güvence altına alınan 'özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiğine hükmetti.

Kendisi gibi oyuncu olan Şahan Gökbakar ile evinin terasında görüntülerinin çekilip televizyon kanallarında yayınlanması sonrası 2010 yılında mahkemeye başvuran Tüzünataç, Türkiye'de açtığı davaların sonuçsuz kalması sonucu AİHM'e başvurmuş, AİHS'in 6'ıncı ve 8'inci maddelerince güvence altına alınan 'adil yargılanma hakkı' ve 'özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiğini söylemişti.

Bu başvuruyu karara bağladığını bugün duyuran AİHM, Türkiye'nin AİHS'in 8'inci maddesini ihlal ettiğine hükmetti. AİHM, belirlenen zamanda bir talepte bulunulmadığı için maddi tazminata gerek görmedi.

NE OLMUŞTU?

Sinema ve televizyon oyuncusu Berrak Tüzünataç, 14 Temmuz 2010 tarihinde İstanbul Kabataş’ta bulunan evinin terasında oyuncu Şahan Gökbakar ile yakınlaştığı anların özel bir televizyon kanalının magazin ekibi tarafından gizlice görüntülenmesi ve söz konusu görüntülerin televizyon kanallarında yayınlanması üzerine Türkiye’de sorumlu bulduğu televizyon kanalı aleyhine dava açmıştı. 

AİHM'in bugün duyurduğu kararında paylaşılan bilgilere göre, İstanbul Bölge Mahkemesi 2013 yılında verdiği kararla davayı reddetmiş, gazetecilerin sokaktan görüntü aldığını, oyuncunun evine gizlice girmediğini söylemişti. 

Tüzünataç, bunun üzerine sırasıyla Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’ne de başvurmuş, Anayasa Mahkemesi Berrak Tüzünataç'ın başvurusunu 2017 yılında reddetmişti. Türkiye'deki yüksek mahkemelere yaptığı başvurular sonuçsuz kalan oyuncu Berrak Tüzünataç, 2018 yılında AİHM’e başvurmuştu.