Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisine imza attığı gerekçesiyle OHAL KHK'si ile ihraç edilen ve pasaportları iptal edilen Barış Akademisyenlerinin başvurularını karara bağlandı.

AİHM, ihraç edilen akademisyenlerden Alphan Telek, Edgar Şar ve Zeynep Kıvılcım'ın başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu. Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinin 'özel hayata saygı' ilkesinin ihlal edildiğine oybirliği ile karar verildi. Ayrıca eğitim hakkıyla ilgili birinci protokolün ikinci maddesinin de ihlal edildiğine hükmedildi.

Mahkeme, Türkiye'yi maddi ve manevi tazminat olarak Alphan Telek ve Edgar Şar'a 12'şer bin euro, Zeynep Kıvılcım'a ise 9 bin 750 euro ödemeye mahkum etti.

Mahkemenin kararına katılmayan Türk yargıç Saadet Yüksel karara muhalefet şerhi koydu.

'OHAL KHK'LERİ KANUN NİTELİĞİ TAŞIMIYOR'

Kararı sosyal medya hesabından paylaşan avukat Benan Molu, "İHAM bugün Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk ihlal kararını verdi. Mert Elekçi'yle yaptığımız başvurularda pasaportları iptal edilen akademisyenlerin özel hayata saygı ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, 675 ve 686 s. OHAL KHKlerinin kanun niteliğini taşımadığına karar verdi" ifadelerini kullandı. 

Anayasa Mahkemesi (AYM) de Barış Akademisyenleri’nin üniversiteden ihraç edilmesi ve haklarında yurtdışı yasağı konmasıyla ilgili hak ihlali kararı vermişti. Yüksek Mahkeme, Barış Akademisyenleri’ne verilen disiplin cezasının hak ihlali olduğuna ve tazminat ödenmesine hükmetmişti.