Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan hak ihlalleri, önümüzdeki salı günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görüşülecek. Yapılacak duruşmaya Cizre’de hayatını kaybedenlerin aileleri de katılıyor.

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre yasak sırasında hayatını kaybeden Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet ve Orhan Tunç kardeşlerin aileleri de duruşmaya katılmak için vize başvurusu yaptı.

Mehmet Tunç’un annesi ve eşiyle, Orhan Tunç’un eşi Güler Tunç ve 2 yaşındaki oğlu Fransa Büyükelçiliği’ne başvurdu. Elçilik önce vize için olumlu yanıt verdi, ancak bir gün sonra Tunç kardeşlerin annesi Esmer Tunç ile Orhan Tunç’un oğlu Bekes Tunç’a verilen verilen vizenin iptal edildiği bildirildi.

Avukat Ramazan Demir, “Konsolosluk, Avrupa Konseyi’nden davetiye gönderilmesi gerektiğini söyledi. Biz de ailenin duruşmaya katılacağını söyledik. Konsolosluk ‘aile olarak iltica riski görüyoruz, o yüzden davetiye lazım’ dedi. Avrupa Konseyi de bütün aileye davetiye gönderdi. Fakat Avrupa Konseyi’nden gelen davetiye Bekes ve Esmer Tunç için nedensiz bir şekilde birden iptal edildi. Konsolosluk da ‘bize gelen talimat gereği vizeleri iptal ediyoruz’ bildiriminde bulundu” dedi.

Mehmet ve Orhan Tunç, Cizre’de süren 78 günlük sokağa çıkma yasakları sırasında kamuoyunda ‘vahşet bodrumları’ olarak bilinen bodrum katında hayatını kaybetmişti