Prof. Dr. Selin Esen ve Prof. Dr. Osman Can, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararını Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın moderatörlüğünde değerlendirdi.

Prof. Dr. Osman Can yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu hatırlatarak, "AİHM kararının uygulanmamış olması devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor" dedi.

Can, "AİHM kararının Türkiye'de uygulanmamış olması ve devletin bütün katmanlarında buna karşı bir direncin oluşması devlet ciddiyeti ile bağdaşmıyor. Çünkü AİHM Avrupa Konseyi'nin en önemli organı. Avrupa Konseyi Türkiye'nin kurucusu olduğu bir konsey. 89'dan beri biz AİHM kararlarına uyuyoruz. AİHM'in bağlayıcı ve net bir kararını uygulamamak devlet olma özelliğini taşımayan bir şey. Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışmayan bir davranıştır bu" diye konuştu. 

'YENİ ATANAN YARGICIN ATANMA SÜRECİ ATAMA TEAMMÜLLERİNE AYKIRI'

AYM'ye İrfan Fidan'ın atanmasını değerlendiren Prof.Dr. Selin Esen, " Yeni atanan yargıcın nasıl karar vereceğini bilmiyoruz ama atanma süreci bütün atama teammüllerine aykırı. İkinci olarak bu tür atamalarda üyelerin ya da yargıçların yetkin kişilerden oluşması beklenir. Tüm demokratik ülkelerde Anayasa Mahkemeleri o ülkenin en tanınmış hukukçuları arasından seçilirler. Bizde ise durum tam tersi " dedi.