Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yaptığı başvuruda Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

AİHM, Eminağaoğlu’nun 2012 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı. Mahkeme, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini, özel ve aile yaşamına saygıyla ilgili 8. maddesini ve düşünce ile ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun disiplin cezasıyla Eminağaoğlu’nun görev yerinin haksız yere değiştirilmesi sonucu yaptığı itirazların yetkili bir merci veya mahkeme tarafından incelenmemesinin ihlal teşkil ettiği görüşüne vardı.

Başvuru sahibi, tazminat talebinde bulunmadığı için Strasbourg mahkemesi herhangi bir para cezasına gerek görmedi.

Başvuru sahibinin telefonlarının hukuksuz bir şekilde dinlenmesinin ve bunların disiplin suçu cezası verilmesi sırasında kanıt olarak gösterilmesi de ihlal olarak değerlendirilirken, yine başvuru sahibinin YARSAV Başkanı olarak yaptığı açıklamaların ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmemesi de hak ihlali olarak görüldü.

Medyaya yaptığı açıklamalar ve bazı davalara ilişkin eleştirileri gerekçe gösterilerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2012 yılında cezalandırıldığı suçlamasını getiren Eminağaoğlu, kendisinin haksız yere ve usulsüz olarak Çankırı’ya sürüldüğü görüşünü dile getirmişti.

AİHM gerekçesi kararında, Bilgen'in itirazını incelemeyen HKSK'nın yargı bağımsızlığına ve kuvvetler ayrılığına aykırı hareket ettiği yorumunda bulundu.

Kaynak: euronews