Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ ile Artuklu Belediye Eşbaşkan adayları Nurettin Turgay ve Fatma Yılmaz, kentteki sivil toplum örgütlerine ziyaretler gerçekleştirdi.

Sözlerinin devamında isim vermeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’ye ve şahsına yönelik hakaretlerine de cevap veren Türk, “Devletin bu yaklaşımını biz biliyoruz. Ama siyasetçiler arasında gerçekten seviyesiz bazı üslupların ortaya çıkması bizi üzüyor” dedi.

Görüşmede karşılıklı görüş alışverişi yapılırken, söz alan Ahmet Türk, birçok kültürün bir arada yaşadığı bir bölgede olduklarını dile getirdi.

Mardin’in bütün güzelliklerinin bir arada yaşadığı bir kent olduğunu ve bu kültürün devam etmesi temennisinde bulunan Türk, “Umut ediyoruz ki bu seçimler barış içinde geçer. Demokratik bir zemine vesile olur. Bizim amacımız bir demokrasi mücadelesidir. Umut ediyoruz ki, bu topraklarda bir gün barış olur” ifadelerini kullandı.

Devamında söz alan Özmen ise, seçimlerin barış içinde olmasının önemli olduğunu dile getirerek, “Dayanışma ve barış içinde olması hem ruhani anlamda hem de kültürel sosyal anlamda önemlidir” diyerek, adaylara başarı dileklerinde bulundu.

SOYLU’YA: SEVİYESİZ

Deyruzzafaran Manastırı’ndan ayrılarak Mardin Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulunan adaylar burada yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Türk, seçimlere giderken, halkın ve siyasetçilerin dışında bir devlet elinin seçimlere bulaştığını ifade ederek, “Mardin Valisi aynı zamanda belediyeye atanan kayyum her etkinlikte bir siyasi partinin adaylarını çağırıyor. Onlara mikrofon uzatıyor. Bir diğer tarafta bir ilçe kaymakamı (Midyat Kaymakamını kastediyor) seçim bürolarının açılmasını engelliyor. Yazılar gönderiyor ‘sakıncalıdır’ diye. Oysaki; insanlar gidip dağ başında oy kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında isim vermeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’ye ve şahsına yönelik hakaretlerine de cevap veren Türk, “Devletin bu yaklaşımını biz biliyoruz. Ama siyasetçiler arasında gerçekten seviyesiz bazı üslupların ortaya çıkması bizi üzüyor” dedi.

‘KENDİ AKRABALARINI BİLE TERÖRİST İLAN EDEN BİR İL BAŞKANI’

AKP Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç’ın da benzer bir yaklaşıma girdiğini belirten Türk, geçtiğimiz gün Mardin’deki muhtarlarla görüşen Kılıç’ın “Bu memleketi bölücülere, teröristlere teslim etmeyeceğiz” sözlerini hatırlatarak, “Yüzde 59’luk bir kesimin oy verdiği bir partiye karşı böyle bir yerde böyle bir üslup kullanıyor. Ben il başkanının kendi köyüne baktım. Hepsi de onun amcasının çocukları, akrabaları. Biz o köyde 260 oy almışız. Onlar ise 140 oy almış. Kendi akrabalarını bile ‘terörist’ ilan eden bir il başkanı. Bizi üzen bu. Ne yazık ki bazıları bu devlet politikası ile halkımızı bir birbirine düşürmeye yönelik bir üslup kullanıyorlar. Bu doğru değil” dedi.

TİCARET ODASI BAŞKANI: POTANSİYEL SUÇLUYUZ ONLARIN GÖZÜNDE

Türk’ün ardından söz alan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve ayrıca AKP Artuklu Belediye Başkan Adayı Abdullah Tutaşı’nın kuzeni Mehmet Ali Yılmaz, Türk’ün söylediklerini destekleyerek, “Böyle insanları birbirinden ayırmanın anlamı yok. Demek ki; bizi o gözle görüyorlar. Ne yapalım yani yapacak bir şey yok. Hepimiz potansiyel suçluyuz onların gözünde” ifadelerini kullandı.

Türk ve beraberindekiler daha sonra çarşı esnafına ziyaret gerçekleştirerek, Kızıltepe ilçesine geçti. Kızıltepe ilçesinde de esnaf ziyareti gerçekleştiren HDP’liler, esnafın yoğun ilgisi ve “Bijî HDP” sloganları ile karşılandı.

DERSİM

Dersim Devrimci Güçbirliği Mazgirt ilçesinde seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Büro açılışına Dersim Merkez ve ilçe belediye eşbaşkan adayları HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılışta konuşan Güçbirliği Mazgirt Adayı Ali Ekber Saratlı, Dersim’in yerel seçimler ile sınırlı kalmayıp AKP ve MHP faşizmine karşı halkların birleşik gücü olduğunu söyledi. Ekber, “Devrimci Güçbirliği olarak gelecek 5 yılı birlikte yönetmek üzere buradayız. Demokratik, halkçı ve şeffaf bir belediye anlayışı ile karşınızdayız” dedi.

Ardından konuşan HDP’li Kemal Bülbül de,  Alevi inancı ve ocaklarının yoğunlukta olduğu Dersim’de ifade edilen dilin edep dili olması gerektiğini belirterek, hakikatin siyasetten büyük olduğunu ifade etti.

Bülbül, “Hakikat de şudur. Bu topraklara eşitlik, özgürlük ve adalet gelecek. Türkiye halkları ve Dersim özgür olacak.  Buna kayyum, Erdoğan ve Süleyman Soylu’nun gücü yetmeyecek. Tehdit ve engellemelere güçleri yetmeyecek. 31 Mart’ta belediyelerimizi söke söke alacağız” diye konuştu.

Daha sonra büro açılışına geçilerek, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi.