Görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürtlerin hayalinde bağımsız bir Kürt devletinin yattığını ifade eden Türk, uluslararası toplumun Kürtlerin bu arzularını iyi anlaması için referandumda yüksek oranda evet çıkması gerektiğini söyledi.

Referandumun Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olacağını savunan Türk, referandumu yürekten desteklediklerini ifade ederek, “Biz her şekilde, canı gönülden bu kararın arkasındayız. Yani 25 Eylül referandumun karşılanması ya da halkın, bütün Kürtler için gerçekten çok önemli bir karardır. Bütün Kürtlerin hayalinde Bağımsız bir Kürt Devleti vardır. Açıkçası Mesut Barzani’nin bu kararını da iyi biliyoruz ki bağımsız bir Kürdistan’ın kendisinin de hayalinin olduğu ve onun için de büyük olduğudur” dedi.

'REFERANDUMA GÜÇLÜ ŞEKİLDE SAHİP ÇIKILMALI'

K24’ten Volkan Erişmiş’e konuşan Ahmet Türk’ün açıklamaları şu şekilde:

“Tabii umudumuz şu ki; bütün Kürtler, Güney partileri, referandumda oyunu kullanacak herkes ve Güney halkı karar verildikten sonra referanduma sahip çıkıp ve yüksek bir şekilde evet çıkarmalıdır. Yani bu karar verildikten sonra 25 Eylül’de eğer yüksek bir oranda evet çıkmazsa o zaman bütün dünya referandumu dile getirecekler, tartışacaklar ve diyecekler ki bakın Kürtler de istemiyor. Bu yüzden de Kürtlerin bunu görmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Gerçekten bugün devletlerin ilişkileri menfaat üzerine kurulmuş, ekonomi üzerine kurulmuş. İnsan hakları, hukuk, milletlerin statü sahibi olma gibi durumların üzerine dünya kafa yormuyor artık. Menfaatleri nerdeyse oraya yöneliyorlar. Yani bugün Avrupa da bile kirli bir siyaset yürütülmektedir. Bugün uluslararası ilişkiler bile tamamen menfaatler ve ekonomik çıkarlar üzerine kurulmuş. Bugün yarın Kürdistan’da bir menfaat görseler hemen siyasetlerini değiştirirler.”

'BELİRLEYİCİ OLAN ÇIKARLARDIR'

Türkiye ile Kürdistan ilişkilerine dair de değerlendirmelerde bulunan Ahmet Türk, her iki tarafın da bu ilişkiden güçlü ekonomik kazanç elde ettiğine dikkat çekerek bu nedenle ilişkilerin geleceğinde bu faktörün gözetileceğini düşündüğünü kaydetti.