Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, "İmralı'nın talepleri devleti zorlamayacak türdendir" dedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise grup toplantısında, BDP'nin tavrını ortaya koyacağını söyledi.

Türk, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başkanlığında bir grup milletvekiliyle TBMM'nin çalışmalarıyla ilgili haftalık olağan yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusu üzerine, silahların susması için demokratik süreç içerisinde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

"Öcalan'ın talepleri devleti zorlayacak talepler değil" ifadesini kullanan Türk, "Süreçten umutluyuz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın herkesi üslup konusunda anımsatan Türk, "Ancak o da üslubuna dikkat etmeli" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: "GRUP TOPLANTISINDA AÇIKLAYACAĞIM"

Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yarın yapılacak grup toplantısında, İmralı'da gerçekleştirilen görüşmeyle başlayan süreçte ilgili BDP'nin tavrını ortaya koyacağını söyledi. Ancak Öcalan ile görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi vermeyeceği söyledi.

Öte yandan Demirtaş, Norveç'in Ankara Büyükelçisi Janis Björn Kanavin ile bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili randevunun yılbaşından önce alındığı bildirildi.

ÖCALAN'IN KOŞULLARI

Öte yandan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Öcalan'ın koşulları, müzakere yapmaya uygun koşullar değil. Eğer bir müzakere süreci işleyecekse bu durum mutlaka gözden geçirilmeli" diye konuştu.

Baluken, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, İmralı'da yeniden bir görüşme yapılacağına ilişkin ellerinde kesin bir bilgi olmadığını belirtti.

Bu görüşmelerle ilgili kanalın sürekli açık olması gerektiğini dile getiren Baluken, "Diğer siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, diyalog grupların İmralı'ya gidip görüşmesinden yanayız" dedi.

İmralı'da her görüşme için ayrı ayrı müracaat yapılmasına gerek olmadığını, daha önceden yapılmış başvuruların bulunduğunu söyleyen Baluken, görüşme için gerekli prosedürün şu anda mevcut olduğunu söyledi.

Baluken, "Önemli olan oradaki görüşmenin bir müzakereye doğru evrilmesidir. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Ancak şu anda hala İmralı'da bu görüşmelerin bir tarafı olan Öcalan'ın koşulları, müzakere yapmaya uygun koşullar değil. Dolayısıyla eğer bir müzakere süreci işleyecekse bununla ilgili durumun mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Görüşmeleri bir müzakere süreci olarak nitelendirmiyoruz" diye konuştu.

Öcalan'ın daha önceden "müzakere sürecini yürütebilecek koşullar olmadan benim bu görüşmeleri yapmam uygun, doğru, ahlaki değil" şeklinde açıklamalarının olduğunu hatırlatan Baluken, "Sağlıklı bir müzakerenin yürütebilmesi için sağlıklı bir iletişim ve bir temasın kurulabileceği koşulların sağlanması gerekiyor. BDP, DTK ile diğer örgütlü alanlarla sağlıklı olarak bir bilgi akışı olmadığı sürece oradan bir sağlıklı müzakere yürütmek mümkün değil" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaların "sürece uygun olmadığını" söyleyen Baluken, yarın grup toplantısında ayrıntılı açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.