Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, sınır ve üs bölgelerinde “çevre güvenliğinin sağlanması” gerekçesiyle kurulan “güvenlik kuleleri”nin yapım ve ihale süreçlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Şık, Soylu’ya şu soruları yöneltti:

1- Bakanlığınızın geçmişte ve bugün iş birliği içinde olduğu, sınır ya da üs bölgelerinde çevre güvenliğinin sağlanması amacıyla “güvenlik kulesi” inşaatı yapan kaç firma vardır, bu firmalar hangileridir?

2- Son 5 yıl zarfında, genel tabiri ile “Güvenlik Kuleleri”, özelde ise “Yaşam Alanlı Güvenlik Kuleleri”, “Zırhlı Güvenlik Kuleleri”, “Taşınabilir Kule”, “Askeri Gözetleme Kulesi”, “ Yüksek Güvenlikli Kule” gibi muhtelif isim ve formlarda oldukları anlaşılan yapılardan hangi bölgelere, hangi valiliklerce, hangi mesafe aralıklarıyla kaç tane yapılmıştır?

3- Kule yapım işlerinde izlenen ihale süreci nedir, hangi mevzuat hükümleri geçerlidir? 5 yıl zarfı içinde kaç ihale açılmıştır, bu ihalelere ilişkin detaylar nelerdir?

4- 5 yıl zarfı içinde açılan bütün “güvenlik kulesi” ihalelerine kaç firma katılmıştır? Bu firmalardan, ihalelere birden fazla katılım gösteren, birden fazla katılım gösterenler arasında ise birden fazla defa ihaleyi almaya hak kazanan kaç firma söz konusudur? Bu firmaların isimleri nedir?

5- “Güvenlik Kulesi” ihalelerinden, ihale sonrasında ihale şartları güncellenen, yenilenen, değiştirilen, ihlal edilen var mıdır, hangileridir?

6- “Güvenlik Kuleleri” adlı yapıların yukarıda anılan çeşitlerine göre, birim maliyeti, yapım ve teslim süresi nedir?

7- Bakanlığınızın ya da bakanınızın kule ihalesi süreçlerinde referans olduğu firmalar söz konusu mudur?

8- Bakanlığınızın ya da bakanınızın kule yapımı konusunda teşvik ettiği firmalar söz konusu mudur?

9- Bakanlığınızın “Güvenlik kuleleri” yapımı konusunda yetki ve sorumluluk kapsam ve sınırı nedir?

Kaynak: İleri Haber