Soru önergesi hazırlayan Şık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a, “Bakanlığınız yerinde inceleme yapmış mıdır?” diye sordu.

İŞKENCE İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Yılmaz’ın cezaevindeki vefatına dair, “Basına yansıyan görüntülerde ise Yılmaz’ın yoğun bakımdaki görüntülerinde burun, üst dudak ve yüzündeki darp izleri çok açık bir şekilde görülüyor, bu durum işkence iddialarını beraberinde getiriyor” diyen Şık, Yılmaz’ın ölümünün ardından ortaya çıkan çelişkileri Meclis gündemine taşıdı.

TİP’li Şık, cezaevinde intihara sürüklendiği öne sürülen mahkumlardan Halil Kasal'ın yaptığı görüşmede, “Hiçbir şey yokken arkadaşıma tokat atıyorlar, hakaret içeren bir sürü şey söylüyorlar. Bahçeye götürüp hakaret ettiler, vurdular. Sakallarımı elleriyle yoldular. Botlarla kafamıza basıyorlar. Davacı olmak için tutanak tutuyorlar” dediğinin basına yansıdığını hatırlattı.

ŞIK, BOZDAĞ’A VİDEOYA YANSIYAN DARP İZLERİNİ SORDU

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu’nun hazırladığı raporda ise, gardiyanlar tarafından işkence edilerek süngerli odaya götürülen 6 tutuklunun yaşadıkları baskılar nedeniyle intihar girişiminde bulundukları, cezaevi görevlilerinin ise daha önceden yaşanan intihar girişimlerine rağmen mahpusların ulaşabileceği yerlere jilet ve ip bırakarak intihara teşvik ettikleri kaydedildiğini; işkence ve baskı nedeniyle bir tutuklunun avluda ayakkabı ipleriyle kendini asmaya çalıştığı bunu gören gardiyanların ise müdahale etmediğinin raporda yer aldığını belirten Şık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Şık, Bozdağ’a yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“Yılmaz’ın ölümüne ilişkin açılan soruşturma kapsamında Bakanlığınız yerinde inceleme yapmış mıdır?

-Bakanlığınıza göre Yılmaz’a ilişkin video kaydında görülen darp izlerinin açıklaması nedir?

-Bakanlığınıza göre Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü "Ferhan Yılmaz kalp durması sonucu ölmüştür" açıklamasına rağmen Yılmaz’ın ölüm belgesinde “bulaşıcı hastalık” yazmasının izahı nedir?

-Merhum Yılmaz’ın abisi Hikmet Yılmaz, “Biz yıkarken gördük, sanki boynuna çamaşır ipiyle asılmış gibi iz var, her iki gözü patlamış, gözlerinden kan geliyor, burnu sanki tamamen kırılmış pamuklarla doldurulmuş, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk var sanki ağaç saplanmış gibi. Üst dudağı neredeyse bir avuç kadar şişmişti. Sağ ayak kısmı dikişliydi” sözleri ve “Doktor bana, ‘Kardeşine ne olduysa içeride oldu. Hastaneye getirilirken ölmüştü” ifadesi Yılmaz’ın ölümünün Bakanlığınıza göre kalp krizi mi yoksa bulaşıcı hastalıktan mı kaynaklandığını göstermektedir?

-Silivri cezaevi yetkilileri ve çalışanları hakkında bugüne dek işkence ve kötü muamele sebebiyle açtığınız herhangi bir soruşturma var mıdır?

-Cezaevinde bulunan Kasal’ın ailesini arayarak anlattığı işkence iddialarının araştırılmasına yönelik bakanlığınız tarafından bugüne dek ne yapılmıştır? Kasal ve ailesinin tanık olarak ifadesine başvurulmuş mudur?

-Silivri Cezaevinde gardiyanların mahkumlara işkence, kötü muamele ve baskı yaparak intihara sürükleyecek şekilde muamele ettikleri ve intihar için kullanılabilecek ip, jilet vb. malzemeleri de mahkumların ulaşabilecekleri yerlere bıraktıkları iddiaları doğru mudur? Bugüne dek Silivri cezaevinde kaç intihar girişimi vakası yaşanmıştır? Yaşandığı iddia edilen intihar girişimlerine ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Yılmaz ailesine otopsi raporunun 5 ay sonra çıkacağı bilgisi verildikten sonra eğer para verilirse raporun daha kısa sürede çıkartılabileceği iddiası doğru mudur? Adli Tıp Kurumu’ndaki rüşvet iddialarına yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-Son 5 yılda Türkiye genelindeki cezaevlerinde çeşitli hastalıklar nedeniyle ölen hükümlü ve tutuklu sayısı nedir?

-Son 5 yılda Türkiye genelindeki cezaevlerinde intihar eden tutuklu ve hükümlü sayısı nedir?

- Son 5 yılda Türkiye genelindeki cezaevlerinde işkence eve kötü muamele iddiasıyla Bakanlığınıza ve resmi makamlara ulaşan şikâyet sayısı nedir? Bu bağlamda açılan soruşturma sayısı nedir? Açılan soruşturmalar sonucunda verilen idari ve cezai kararlar nelerdir?”