Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, yabancı öğrenci kontenjanıyla üniversitelere yerleştirilen öğrencilerin olduğu iddiasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

"AKP hırsızlıkta eşik atladı. Artık üniversite sorularını dahi çalmaya gerek duymadan, doğrudan kontenjanları çalarak, yandaşlarının çocuklarını istedikleri üniversiteye yerleştirebiliyorlar" diyen Şık, Fethullahçılar tarafından kullanılan taktiklerin AKP’nin yol haritasını oluşturduğunu belirterek, "Mihmandarları Fethullahçılar’ın yolundan yürümeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Şık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz'un katıldığı bir televizyon programında, 22 Ağustos’ta görevden uzaklaştırılmasının sebebini "Yabancı öğrenci kontenjanından seçilmiş bazı Türk vatandaşlarının sınavsız olarak okula alınmasına karşı çıktığım için görevden alındım" sözleriyle açıkladığını hatırlattı.

Önergede, "Kamuoyuna yansıyan bir diğer iddia ise merkezi sınavla öğrenci alan üniversitelere puanı yetmeyen öğrenciler, yurt dışındaki eğitim kalitesi düşük ancak bu işin ticaretini yapan, bu yolla büyük paralar kazanan ülkelerdeki üçüncü, hatta dördüncü sınıf okullara kayıt yaptırıp bir süre sonra Türkiye’deki saygın üniversitelere yatay geçişle yerleştirilmektedir" iddiası da hatırlatılarak, "Bu usulsüz yerleştirmeleri yapan bir suç örgütünün olduğu öne sürülmektedir" denildi.

'YURT DIŞINDAN YATAY GEÇİŞLE TÜRKİYE'DEKİ ÜNİVERSİTELERE KAÇ ÖĞRENCİ YERLEŞTİRİLDİ?'

Gerçek Gündem'in haberine göre, TİP Milletvekili Şık, Bakan Özer'e şu soruları yöneltti:

1-) Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un bölüm başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasının, üniversiteye girişinin ve akademik faaliyetlerinin engellenmesinin gerekçesi nedir?

2-) Türkiye genelinde söz konusu kontenjanlara kaç kişi yerleştirilmiştir? Yerleştirilenlerden kaçı yabancı uyruklu kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır?

3-) Yurt dışından yatay geçişle kaç öğrenci Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilmiştir? Yatay geçiş yapan öğrencilerin girdiği üniversiteler hangileridir?

4-) Bugün AKP’ye yakın ailelerin çocuklarının kontenjanlara yerleştirilmesi yönteminin geçmişte Fetullahçılar tarafından kullanıldığı öne sürülmektedir. Söz konusu iddialarla ilgili Bakanlığınız tarafından herhangi araştırma yapılmış mıdır? Geçmişte Fetullahçılar tarafından hangi üniversitelere kaç kişi yerleştirilmiştir? Yerleştirilen öğrencilerin akıbeti ne olmuştur?

5-) Söz konusu iddialara ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?